Wrzuć na luz … i na ruszt!

Wrzuć na luz … i na ruszt!

Lato w pełnym rozkwicie, zatem rozgrzewamy ruszty!

Pewnie macie już pomysły, co powinno na taki gorący ruszt trafić… a my podpowiadamy, jak w kunsztowny sposób urozmaicić Wasze plany. Wybraliśmy kilka smakowitych przepisów, które wykorzystują sezonowe owoce oraz warzywa. Podajemy receptury na marynaty, sosy oraz dodatki idealne na imprezę pod chmurką, które z łatwością przygotujecie wcześniej w domu. Gwarantujemy, że zgromadzicie przy grillu zarówno miłośników mięsa, wegetarian, jak i fanów słodkości. Do potraw dopasowaliśmy wina, które najlepiej podkreślą smak grillowanych potraw i serwowanych do nich dodatków…no i mają wygodne, zakręcane butelki ☺

Pamiętajcie, aby wino, które zabieracie na grilla schłodzić wcześniej w lodówce. Dotyczy to także win czerwonych!

Balsamiczna pierś z kurczaka i odświeżająca sałata z truskawkami (4porcje)

SKŁADNIKI:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka

marynata:

  •  3-4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy oliwy z oliwek
  •  1 łyżka miodu
  •  1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  •  2 nieduże ząbki czosnku
  •  sól, pieprz

Sałata z truskawkami:

  • Mix sałat (ulubione zielone liście: np.: szpinak, rukola, sałata lodowa)
  • Garść truskawek przekrojonych na połówki

dressing:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  1.  Przygotuj marynatę dokładnie mieszając wszystkie jej składniki.
  2.  Umieść mięso w woreczku i zalej 2/3 marynaty.
  3. Włóż mięso do lodówki na minimum 12h.
  4.  1/3 marynaty zachowaj na później, przechowuj w lodówce.
  5. Wymieszaj składniki dressingu, przelej do wygodnego pojemnika i przechowuj w lodówce.

GRILL:

  1. Mięso umieść na grillu i piecz smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu wypływają z niego czyste soki.
  2.  Rozłóż sałaty na talerzach, polej dressingiem, posyp pokrojonymi truskawkami.
  3.  Podawaj kurczaka z sałatką i schłodzonym różowym winem np. Cruse Mousseux.

Kiełbaski z grilla z pikantnym sosem z pieczonej papryki i pomidorów

Jeżeli Twoim ulubionym daniem z grilla są kiełbaski, wykonaj do nich oryginalny sos, który urozmaici smak oraz zaskoczy gości.☺

Pikantny sos z pieczonej papryki i pomidorów:

  • 2-3 czerwone papryki
  •  3 duże pomidory
  •  garść pomidorków cherry
  •  1 mała cebula
  •  5 ząbków czosnku
  •  pieprz i sól do smaku
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  ¼ – ½ łyżeczki chilli
  •  oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1.  Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 st.
  2. Skórkę pomidorów natnij na krzyż, paprykę przepołów, wyjmij gniazda nasienne, cebulę obierz i przekrój na ćwiartki.
  3. Pomidory ułóż na blasze nacięciem do góry, paprykę skórką do góry, a czosnek zostaw w łupinkach.
  4. Polej oliwą i piecz 30-35 minut lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a skórka ściemnieje.
  5. Wyjmij warzywa i zaczekaj aż ostygną. Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki. Czosnek wyjmij z łupinki.
  6. Warzywa przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ulubionymi ziołami, następnie zblenduj. Podgrzej w garnuszku, aby wyzwolić aromat przypraw.
  7. Po ostudzeniu przelej do pojemnika i przechowuj w lodówce.
  8. Ulubione grillowane kiełbaski serwuj z pikantnym sosem oraz czerwonym winem Guild Shiraz.

Sałatka z grillowanym serem halloumi, brzoskwiniami i orzeźwiającym dressingiem (4 porcje)

SKŁADNIKI:

  • ok. 450 g sera halloumi
  • 2 brzoskwinie
  •  garść prażonych orzechów (włoskich, piniowych, nerkowców)
  • mix ulubionych sałat

dressing:

  • 2 cm kawałek imbiru starty na drobnej tarce
  •  2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  sok z 1 limonki
  •  sól i pieprz do smaku

Wymieszaj składniki dressingu, przelej do wygodnego pojemnika i przechowuj w lodówce.

GRILLOWANIE:

  1. Pokrój ser na plastry, brzoskwinie na ćwiartki.
  2.  Owoce i ser posmaruj delikatnie oliwą.
  3. Grilluj ser i owoce przez ok 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawią się ciemne paski.
  4. Rozłóż sałaty na talerzach, polej dressingiem, ułóż na nich grillowane owoce oraz ser. Posyp posiekanymi orzechami.
  5. Podawaj ze schłodzonym białym winem Canepa Classico Sauvignon Blanc.

Łosoś teriyaki + grillowane szparagi (4 porcje)

SKŁADNIKI:

  •  4 filety z łososia, po ok. 200 g
  • pęczek szparagów (odłam twarde, jasne końce szparagów, pod naciskiem złamią się we właściwym miejscu)

marynata:

  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  •  3 łyżki brązowego cukru lub miodu
  •  sok z połowy limonki
  •  1 łyżka startego imbiru
  •  1 starty ząbek czosnku
  •  olej do smarowania
  •  sól, pieprz
  •  odrobina chilli (opcjonalnie)
  1.  Połącz sos sojowy, cukier lub miód, sok z limonki, imbir i czosnek i podgrzej na dużym ogniu przez chwilę.
  2.  Zmniejsz ogień i podgrzewaj aż sos zredukuje się o połowę ok. 15 minut.
  3.  Podziel sos na dwie części i przechowuj w lodówce.

GRILLOWANIE:

Łosoś:

  1. Umytego łososia posmaruj olejem, a następnie marynatą od strony mięsa. Dopraw pieprzem.
  2. Ułóż na grillu skórą do dołu, przykry grill i piecz przez ok. 8-10 minut smarując od czasu do czasu marynatą.
  3. Przenieś na talerz i skrop pozostałą marynatą.

Szparagi:

  1. Przed grillowaniem szparagi dopraw solą, pieprzem i wysmaruj oliwą.
  2. Grilluj ok. 8 minut, obracając od czasu do czasu.
  3. Łososia podawaj ze szparagami i białym winem Pampas del Sur Expresion Argentina Torrontés.

Deserowe szaszłyki owocowe z grilla

  • truskawki
  •  banany
  •  ananas
  •  brzoskwinie
  •  oliwa z oliwek
  •  długie drewniane wykałaczki
  •  płynny miód do polania
  1. Pokrojone owoce nadziej naprzemiennie na wykałaczki i posmaruj oliwą.
  2.  Grilluj aż pojawią się delikatnie brązowe paski.
  3.  Polej odrobiną miodu i popijaj schłodzonym białym winem Canepa Classico Moscato.
Poprzedni artykuł

Poprzedni artykuł

Wieczór panieński - jakie wino wybrać na tę okazję?

Następny artykuł

Winne orzeźwienie - lodowe desery na winie

Następny artykuł
Do góry
Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
Faktoria

Przy kieliszku wina
delektuj się inspiracjami od Faktorii Win.

Dołącz do naszego newslettera.
Uzupełnienie powyższego pola stanowi zgodę na otrzymywanie od spółki EUROCASH S.A. Z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, newslettera zawierającego treści marketingowe dotyczące oferty EUROCASH S.A. Zgodę można wycofać w każdym czasie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest EUROCASH S.A. z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu subskrypcji do newslettera oferty EUROCASH S.A. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Pani/Panu prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.