Winne inspiracje

Winne orzeźwienie – lodowe desery na winie

Winne orzeźwienie – lodowe desery na winie

Lody – mniam! Kiedy tylko zaczynają się upały, zajadamy się nimi niezależnie od wieku. Nawet osoby będące na diecie mogą odnaleźć w bogatej ofercie kawiarni niskosłodzone lody dla siebie. Większość z nas potrafi wskazać swoje ulubione lody, jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia, dlatego powoli, ale konsekwentnie, rozpoczynamy komponować wariacje z mrożonymi słodkościami. Aby nadać takiemu deserowi eleganckiego charakteru, możemy skropić go orzeźwiającym winem lub też… bazować na dobrej butelce wina, z której powstaną lody. Istnieją gatunki win, które w takich deserach wypadają najlepiej – polecają je Wam nasi specjaliści. Zobacz, jak przygotować własne lody, sorbety i lodowe smoothies z dodatkiem lekkiego wina!

Klasycznie i zachwycająco - wino z owocami

Frosé

opcjonalnie:

  •  2łyżki soku z cytryny/limonki
  • cukier do smaku (jeżeli wino nie jest słodkie)
  • dodatkowe kostki lodu (jeżeli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję i jeść deser łyżeczką)
  1.  Połącz wszystkie składniki w blenderze kielichowym i miksuj do osiągnięcia gładkiej substancji.
  2.  Rozlej do kieliszków (możesz użyć szerokich kieliszków do szampana) i podawaj natychmiast.
  3. Do dekoracji użyj np. listków bazylii.

 

Wypróbujcie połączenia smaków:

Owoce Wino Dekoracje
Arbuz Rosé listki mięty
Mango Sauvignon Blanc fiołki
Brzoskwinia Muskat lawenda
Owoce tropikalne Pinot Grigio plasterek ananasa
Gruszka Pinot Hrigio tymianek
Cytrusy Prosecco/Cava plasterek pomarańczy

*stosując takie same proporcje, jak w przepisie powyżej, owoce muszą być zamrożone

Totalna świeżość - włoskie bąbelki z cytrusami

Jeśli tak jak my kochacie słoneczne smaki Sycylii, to koniecznie spróbujcie cytrusowej granity. Tak smakuje esencja lata.

Cytrusowa granita z prosecco:

  • 750 ml Prosecco Amati
  • sok z ½ pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • sok z 1limonki
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki miodu (delikatnego w smaku)
  • odrobina startego imbiru do dekoracji
  1. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  2. Przelej do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki.
  3. Co 30-40 min zamieszaj masę, by rozbić powstające kryształki lodu.
  4. Powtarzaj mieszanie przez ok 4h, po tym czasie granita jest gotowa.
  5. Nałóż do kieliszków, udekoruj drobno startym imbirem i listkami mięty.

Nieoczywiste lody o smaku wina

Mamy też coś dla miłośników mlecznych, kremowych lodów.

Kremowe lody z białego wina

  • szklanka słodkiego wina Muscat np.Canepa Classico Moscato
  • 2 opakowania słodkiej śmietanki kremówki
  • 80-100g cukru pudru ( w zależności od tego jak bardzo słodkie jest wino)
  • 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  1. Przelej wino do miski i stopniowo dodawaj cukier puder mieszając trzepaczką.
  2. Następnie stopniowo dodawaj kremówkę kontynuując mieszanie trzepaczką przez ok.3-4 minuty, aż masa znacząco zgęstnieje.
  3. Przelej masę do plastikowego pojemnika (musi być suchy) i włóż do zamrażarki.
  4. Pamiętaj, aby przemieszać lody ok. 5 razy, co 40-45 minut
  5. Podawaj lody w kieliszkach do szampana lub pucharkach. Do dekoracji użyj ulubionych owoców.

Przepis na spontaniczny wieczór z przyjaciółmi

Jeżeli w codziennym biegu zabrakło Wam czasu na przygotowanie deseru z prawdziwego zdarzenia, nic straconego! Z tym przepisem i tak uda Wam się zaskoczyć gości oryginalnie podanym poczęstunkiem. Wystarczy skorzystać z dwóch przepysznych gotowych produktów – sorbetu malinowego i szampana Prosecco Amati . Przygotujcie szerokie kieliszki i umieśćcie w nich gałkę sorbetu. Następnie wypełnijcie resztę pysznym prosecco. Udekorujcie świeżymi jeżynami. Pycha!

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win