Winne inspiracje

Podane i polane na jesień

Podane i polane na jesień

Jesień na zielono, czyli kalafior z zieloną salsą i wino Daos Sauvignon Blanc.

Spróbuj idealnego kulinarnego połączenia na jesienne dni: aromatycznego wina Daos Sauvignon Blanc, z wyraźnymi nutami cytrusowymi i owocowymi, podanego z kalafiorem i zieloną salsą.

PRZEPIS:

Składniki:

  • cały kalafior 260 g
  • masło (najlepiej wegańskie, brązowe) 60 g
  • szczypta soli
  • natka pietruszki 15 g
  • szalotka 10 g
  • białe wino 10 ml
  • kapary odsączone 5 g
  • szczypta zielonego pieprzu
  • ocet winny biały 3 ml
  • miód 5 g
  • przegotowana woda 10 ml
  • oliwa (najlepiej Extra Virgin) 10 ml
  • łyżeczka cukru
  • kiełki groszku 10 g

PRZYGOTOWANIE:

Obrać kalafiora z liści, jeśli kalafior jest mały to zostawić go w całości, a większego lepiej przekroić na pół. Moczyć kalafiora w wodzie przez 10-15 minut. Następnie posolić go i wrzucić do wrzątku. Po 10 minutach ostudzić kalafiora w wodzie z lodem, wrzucić na patelnię i obsmażyć na oliwie, nadając kolor. Na koniec smażenia dodać masło.

Wrzucić pokrojoną drobno szalotkę, kapary i zielony pieprz do garnka, wlać białe wino i ocet winny. Dodać cukier i gotować bazę na salsę, aż ciecz prawie całkowicie odparuje, a następnie ostudzić. Blanszować natkę pietruszki w mocno osolonej wodzie, a po 2 minutach ostudzić ją w lodzie. Wrzucić wszystko do blendera z wodą i oliwą. Zblendować całość na jednolitą masę i przetrzeć przez drobne sitko.

Wyłożyć kalafiora na talerz, polać go zieloną salsą i posypać kiełkami groszku.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win