Winne inspiracje

Podane i polane na Dzień Szefa Kuchni

Podane i polane na Dzień Szefa Kuchni

Wyjątkowa para na wyjątkowy dzień: żeberka w sosie BBQ i wino Daos Treasure Cabernet Sauvignon!

Na Dzień Szefa Kuchni Marcin przygotował coś specjalnego. Przekonaj się, jak Daos Treasure Cabernet Sauvignon – o delikatnych nutach jeżyn oraz goździków – wyśmienicie smakuje razem z pysznymi żeberkami w sosie BBQ.

PRZEPIS:

Składniki:

  • żeberka paski 1 kg
  • wody 2 l
  • cukier 50 g
  • sól 75 g
  • kolendra 5 g
  • szczypior 5 g
  • natka pietruszki 5 g
  • prażone siemię lniane 20 g

Składniki na sos BBQ:

  • rosół (wywar, bulion) 250 ml
  • demi glace wołowy 120 ml
  • ketchup, najlepiej domowy 50 g
  • koncentrat 16 g
  • olej 20 ml
  • mąka 30 g
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Do wody wsypać cukier i sól, następnie włożyć do niej żeberka. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wylać wodę, przełożyć żeberka na 10 minut do zimnej wody, a na koniec osuszyć ręcznikiem papierowym.

Aby przygotować sos BBQ należy podsmażyć koncentrat pomidorowy na oleju, aż do uzyskania brązowego koloru. Dosypać mąkę i również podsmażyć na brązowo. Następnie dodać rosół, demi glace i ketchup. Zredukować całość do konsystencji gęstego sosu. Na koniec doprawić sokiem z limonki, cukrem i solą.

Żeberka natrzeć sosem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykryciem, a następnie piec w piekarniku około godzinę w temperaturze 180°C. Po tym czasie zdjąć górną część naczynia i piec jeszcze około 45 minut, do czasu aż mięso będzie odchodziło od kości.

Posypać drobno pokrojonymi ziołami – kolendrą, szczypiorkiem i natką pietruszki oraz uprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win