Winne inspiracje

Podane i polane: nowy przepis na deser!

Podane i polane: nowy przepis na deser!

A na deser… Sernik miodowo-cynamonowy
i wino Daos Chardonnay!

Białe wino doskonale pasuje do deserów, a półsłodki Daos Chardonnay zgrywa się z sernikiem miodowo-cytrynowym wprost idealnie! Sprawdź orzeźwiające wino o nutach jabłek, gruszek oraz migdałów i zaserwuj je razem z deserem!

PRZEPIS:
Składniki na spód sernika z kruszonki:

  • masło 10 g
  • cukier puder 5 g
  • mąka kukurydziana 5 g
  • mąka pszenna typu 500 10 g
  • cynamon mielony 1 g
  • miód 4 g

Składniki na sernik:

  • serek śmietankowy 50 g
  • śmietana 36 % 30 ml
  • żelatyna w listkach 1 g
  • cukier 10 g
  • pół łyżeczki skórki z pomarańczy
  • szczypta soli

Składniki na miód miętowy:

  • miód 10 g
  • mięta 1 g

PRZYGOTOWANIE:

Spód z kruszonki:
Połączyć w misce składniki: 8 g masła, cukier puder, mąka kukurydzianą i pszenną, cynamon. Uzyskane ciasto pokruszyć na blaszkę do pieczenia i piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Po kwadransie odstawić kruszonkę do wystudzenia, a następnie wymieszać ją z resztą masła i miodem. Powstałą masę rozwałkować i wyłożyć z niej spód formy pod sernik.

Sernik:

Wymieszać w misce serek śmietankowy z 20 ml śmietany. Pozostałą część śmietany zagotować z cukrem, dodać namoczoną żelatynę i skórkę z pomarańczy. Połączyć ze śmietaną z serkiem, wymieszać i wyłożyć do formy z przygotowanym na spodzie blatem z kruszonki. Nagrzać piekarnik do 160°C, piec sernik około 70 min, a następnie całkowicie wystudzić ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Dekoracja:

Przed podaniem polać sernik miodem i posypać cynamonem.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win