Jesień na zielono, czyli kalafior z zieloną salsą i wino Daos Sauvignon Blanc.
Spróbuj idealnego kulinarnego połączenia na jesienne dni: aromatycznego wina Daos Sauvignon Blanc, z wyraźnymi nutami cytrusowymi i owocowymi, podanego z kalafiorem i zieloną salsą.
PRZEPIS:
Składniki:
- cały kalafior 260 g
- masło (najlepiej wegańskie, brązowe) 60 g
- szczypta soli
- natka pietruszki 15 g
- szalotka 10 g
- białe wino 10 ml
- kapary odsączone 5 g
- szczypta zielonego pieprzu
- ocet winny biały 3 ml
- miód 5 g
- przegotowana woda 10 ml
- oliwa (najlepiej Extra Virgin) 10 ml
- łyżeczka cukru
- kiełki groszku 10 g
PRZYGOTOWANIE:
Obrać kalafiora z liści, jeśli kalafior jest mały to zostawić go w całości, a większego lepiej przekroić na pół. Moczyć kalafiora w wodzie przez 10-15 minut. Następnie posolić go i wrzucić do wrzątku. Po 10 minutach ostudzić kalafiora w wodzie z lodem, wrzucić na patelnię i obsmażyć na oliwie, nadając kolor. Na koniec smażenia dodać masło.
Wrzucić pokrojoną drobno szalotkę, kapary i zielony pieprz do garnka, wlać białe wino i ocet winny. Dodać cukier i gotować bazę na salsę, aż ciecz prawie całkowicie odparuje, a następnie ostudzić. Blanszować natkę pietruszki w mocno osolonej wodzie, a po 2 minutach ostudzić ją w lodzie. Wrzucić wszystko do blendera z wodą i oliwą. Zblendować całość na jednolitą masę i przetrzeć przez drobne sitko.
Wyłożyć kalafiora na talerz, polać go zieloną salsą i posypać kiełkami groszku.