Winne inspiracje

Jesień w winnicach

Jesień w winnicach

Wrzesień i październik to czas, kiedy w winiarskich rejonach świętuje się bogactwo zbiorów, a zimowe zapasy rosną. To niesamowity okres, kiedy w rześkiej jesiennej aurze i pośród barwnego krajobrazu możemy degustować najbardziej popisowe wina lokalnych winnic. My na cel podróży polecamy Piemont oraz Burgundię. Sprawdź, co czeka Cię na ich winnych szlakach!

Piemont karmi zmysły

Październik w Piemoncie oznacza początek sezonu na białe trufle i organizowany w Albie festiwal, na który z całego świata zjeżdżają koneserzy kosztownego przysmaku zwanego „białym złotem”. Piemont jest nie tylko mekką smakoszy, ale też kolebką ruchu Slow Food, założonego w mieście Bra. Tutaj powstaje znakomite salami i prosciutto, czy sery, takie jak bra i castelmagno. Znany jest też ser gatunku gorgonzola, wytwarzany w Novarze – gmina ta słynie również z niezliczonych pól ryżowych, zaopatrujących amatorów risotta w całych Włoszech.

Wzgórza, na których rosną legendy

Jesienny krajobraz wzgórz Langhe i Barolo wprawia w zachwyt. O tej porze roku to jedno z najbardziej romantycznych miejsc w Italii. Popularnym zjawiskiem jest tu mgła, która tworzy się w wyniku ścierania zimnych mas powietrza napływających ze strony Alp – z ciepłym powietrzem płynącym od Morza Śródziemnego. Od słowa mgła, po włosku „nebbia”, pochodzi nazwa flagowego szczepu Piemontu – Nebbiolo, wokół którego gromadzą się miłośnicy wina. To tu produkowany jest mityczny Barolo, a także Barbaresco i Gavi, a także słynne wina z odmiany Barbera.

Punkt zaczepienia pośród chmur Piemontu

Chcecie trafić do miejsca tchnącego historią z każdego zaułka? Asti to miasteczko pamiętające antyczne czasy. Leży ono w samym sercu Piemontu, dlatego to doskonała baza wypadowa do okolicznych winnic. Miejsce słynie ze znakomitej kuchni, urokliwych uliczek, wszechobecnych dzieł sztuki oraz Palio – historycznego festiwalu wyścigów konnych organizowanych od ponad 700 lat. Zdecydowanie można tutaj zaznać prawdziwego, żywego spotkania z historią, a w kontakcie z okoliczną przyrodą odnaleźć ducha starożytnych mitów.

Włoska odmiana słodyczy

Podczas włoskich podróży nie można pominąć pierwszej stolicy Włoch, czyli Turynu. Jego barokowe kościoły i średniowieczne fortyfikacje są zdecydowanie warte zobaczenia na żywo. Po takim spacerze na pewno chcielibyście uzupełnić energię… a pobliskie, mniej znane miasteczko Cueno ma do zaoferowania coś dla wielbicieli czekolady – nadziewane czekoladki „cuneesi al rhum”. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego włoskie kremy orzechowe i nugaty są tak smaczne, odpowiedzią jest specjalna odmiana orzecha laskowego – Nocciola del Piemonte – kolejny powód, aby jesienią wybrać się do Piemontu, jeśli jeszcze się nie zdecydowaliście.

Pejzaż francuskiej jesieni

Francuska Burgundia to równie smaczny region, a dzięki jesiennym barwom tutejsze winnice przypominają żywe dzieła sztuki malarskiej. Winnice Burgundii ciągną się wzdłuż prawego brzegu rzeki Saony, od miasta Dijon na północy aż do Mâcon na południu – to 140 km bajkowych krajobrazów.
Orzeźwiająco chłodne powietrze pozwala jeszcze bardziej docenić potężne czerwone wina z regionów Cote de Nuits, Gevrey – Chambertin, Volnay, Pommard i Vosne-Romanée. A białe mineralne wina burgundzkie zachwycą swoim aromatem, który dosłownie stapia się z jesienną aurą. Białych win możecie ichskosztować u źródeł – w regionach Meursault, Chablis, czy Puligny – Montrachet.

Czerwone wino z jarmarku w Beaune

Będąc w Burgundii warto zatrzymać się w pięknym Beaune, jednym z kluczowych ośrodków winiarskich tego rejonu. W okolicach przebiega słynny szlak turystyczny „Route des Grands Crus”, wiodący przez niezliczone malownicze wioski i prestiżowe winnice. W każdą sobotę odbywa się tu jarmark, na którym można zaopatrzyć się w lokalne produkty.
Z regionów Cote de Nuits i Cote de Beaune nazywanych wspólnie Cote d’Or, czyli złote zbocze, pochodzi słynny szczep Pinot Noir, z którego powstają najszlachetniejsze wina burgundzkie. W drogę powrotną zabierzcie przynajmniej kilka butelek, ponieważ „burgundy” to najlepsze dopełnienie dla jesiennych potraw – pieczonych warzyw, grzybów i czerwonych mięs.

Kulinarna uczta w Dijon

Wielbiciele francuskiej gastronomii nie mogą pominąć Dijon, które ma do zaoferowania znacznie więcej niż legendarną ostrą musztardę. Szczególnym przysmakiem są tu ślimaki, wołowina Charolais, kurczaki, a także piernik z Dijon. W przerwach pomiędzy ucztowaniem polecamy piesze, rowerowe i konne wycieczki. Okoliczne szlaki są stworzone do trekkingu, prowadzą przez „village”, w których można podziwiać średniowieczne zamki i pałace. Entuzjaści kina: spróbujcie odnaleźć to, w którym nakręcono film „Czekolada” z Juliette Binoche i Johnnym Deppem.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win