Chcecie wspominać wieczór panieński przez lata? Warto zadbać o odpowiednie przystawki i wyborne alkohole na stole. Przygotujcie plan imprezy. Skomponujecie ze sobą odpowiednie na tę okazję alkohole i podacie je w kolejności, która sprzyjać będzie zabawie!
Wino na wieczór panieński
Zamiast organizować „zasiadaną” kolację, lepiej zrobić więcej miejsca na parkiet i przygotować smaczne przekąski, których smak dopełnią odpowiednio dobrane wina. W ten sposób menu wieczoru stanie się czymś więcej – ciekawym doświadczeniem kulinarnym. Wina na wieczór panieński muszą być przede wszystkim pyszne i mieć w sobie ten „kobiecy pierwiastek” – finezyjny owocowy lub kwiatowy aromat, piękny kolor i aksamitną konsystencję.
Toast na wieczorze panieńskim
Nie ma udanej imprezy bez wystrzału korka. Na powitanie przygotujcie tacę ze schłodzonym szampanem lub winem musującym, które kochają wszystkie panie, np. Prosecco Amanti. Bąbelki to gwarantowany sukces. Pomogą w wyzwoleniu pokładów dobrego humoru i kreatywności potrzebnej do układania toastów za przyszłą pannę młodą. Do wysokich kieliszków dorzućcie też kawałki owoców, np. truskawek lub brzoskwiń, które będą nie tylko miłą ozdobą, ale dodadzą winu jeszcze więcej słodkiego aromatu.
Potrawy na wieczór panieński
Pomysłów na oryginalne przystawki jest tak wiele, jak scenariuszy na udany wieczór panieński. Nie będziemy zastanawiać się czy lepszy jest klimat „Seksu w Wielkim Mieście” czy może styl boho, polecimy Wam za to kilka sprawdzonych przez nas przystawek i potraw, które dobrze współgrają z odświeżającymi winami.
Smakowa kompozycja z różowym winem
Przygotujcie szaszłyki z kuleczek mozzarelli, melona i szynki prosciutto – to przystawka pełna smaku i orzeźwienia. Słone prosciutto uzupełni słodycz melona, a kremowa mozzarella i nuty balsamiczne sosu zgrabnie połączą wszystkie smaki. Do takiej kombinacji idealnie pasuje różowe wino, np. Meszaros Pal Pinot Noir Rosé.
Maślane grzanki i wino
Czas na coś chrupiącego! Pokochacie grzanki z serem ricotta, miodem i skórką otartą z cytryny, kiedy połączycie je z maślanym aromatem Chardonnay, np. Beringer Chardonnay. Kieliszek tego wina dobrze komponuje się również z różnorodnymi składnikami sałatek: kurczakiem, krewetkami, krabem lub homarem, serami, migdałami, awokado, dynią, jabłkami, brzoskwiniami, mango oraz kremowymi, maślanymi dressingami.
Kuchnia azjatycka z lekkim winem
Na wieczorze panieńskim nie może również zabraknąć lekkiego, rześkiego Sauvignon Blanc, np. Marlborough Bay. Jest to wino bardzo aromatyczne i kwasowe, więc zrównoważy cierpkość dressingów sałatkowych, podkreśli smak skorupiaków, kurczaka, no i idealnie pasuje do sushi lub świeżych spring rollsów z egzotycznym sosem z mango.
Do sałatek rześki riesling
Dla amatorek słodkawych nut polecamy Rieslinga, który dobrze wypada w połączeniu z różnorodnym jedzeniem, również ze składnikami sałatek: wieprzowiną, wędzonym indykiem, kurczakiem, pstrągiem, gruszkami, morelami, figami, jabłkami, melonem, słodkimi ziemniakami, chili i papryką. Uniwersalnym, ale eleganckim kompanem dla imprezowych przekąsek będzie np. Royal Riesling Bognar Vin Boraszati.
Bakalie i czerwone wino
Nie zapomnijmy też o czerwonym winie. Wieczór panieński to w końcu wieczór przyjemności, który ma zaspokoić różne gusta. Poza tym, nic tak nie kojarzy się z miłosną grą, jak kieliszek czerwonego trunku! Pinot Noir to lekkie i jedwabiste czerwone wino, które można zaserwować do deski z kompozycją cienko pokrojonych wędlin, orzechów włoskich, pistacji, serów i suszonych owoców. Spróbujcie np. Hans Baer Pinot Noir.
Piętrowe słodkości i wino deserowe
Długie godziny na parkiecie wymagają stałego uzupełniania energii. W ten szalony wieczór najlepszy będzie zastrzyk kalorii pochodzący z pięknie ozdobionych słodkości – nie bez powodu mówi się, że jemy także oczami. Na piętrowych paterach ułóżcie czekoladki, kolorowe makaroniki, muffiny z owocami i babeczki z kremem, do których zaserwujecie wino deserowe. Nasze ulubiony połączenie to waniliowe babeczki z brzoskwiniami i białą czekoladą, do których świetnie pasuje np. Paul Barn Riesling.