Pewnie macie już pomysły, co powinno na taki gorący ruszt trafić… a my podpowiadamy, jak w kunsztowny sposób urozmaicić Wasze plany. Wybraliśmy kilka smakowitych przepisów, które wykorzystują sezonowe owoce oraz warzywa. Podajemy receptury na marynaty, sosy oraz dodatki idealne na imprezę pod chmurką, które z łatwością przygotujecie wcześniej w domu. Gwarantujemy, że zgromadzicie przy grillu zarówno miłośników mięsa, wegetarian, jak i fanów słodkości. Do potraw dopasowaliśmy wina, które najlepiej podkreślą smak grillowanych potraw i serwowanych do nich dodatków…no i mają wygodne, zakręcane butelki ☺
Pamiętajcie, aby wino, które zabieracie na grilla schłodzić wcześniej w lodówce. Dotyczy to także win czerwonych!
Balsamiczna pierś z kurczaka i odświeżająca sałata z truskawkami (4porcje)
SKŁADNIKI:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
marynata:
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- 2 nieduże ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sałata z truskawkami:
- Mix sałat (ulubione zielone liście: np.: szpinak, rukola, sałata lodowa)
- Garść truskawek przekrojonych na połówki
dressing:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj marynatę dokładnie mieszając wszystkie jej składniki.
- Umieść mięso w woreczku i zalej 2/3 marynaty.
- Włóż mięso do lodówki na minimum 12h.
- 1/3 marynaty zachowaj na później, przechowuj w lodówce.
- Wymieszaj składniki dressingu, przelej do wygodnego pojemnika i przechowuj w lodówce.
GRILL:
- Mięso umieść na grillu i piecz smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu wypływają z niego czyste soki.
- Rozłóż sałaty na talerzach, polej dressingiem, posyp pokrojonymi truskawkami.
- Podawaj kurczaka z sałatką i schłodzonym różowym winem np. Cruse Mousseux.
Kiełbaski z grilla z pikantnym sosem z pieczonej papryki i pomidorów
Jeżeli Twoim ulubionym daniem z grilla są kiełbaski, wykonaj do nich oryginalny sos, który urozmaici smak oraz zaskoczy gości.☺
Pikantny sos z pieczonej papryki i pomidorów:
- 2-3 czerwone papryki
- 3 duże pomidory
- garść pomidorków cherry
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ – ½ łyżeczki chilli
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 st.
- Skórkę pomidorów natnij na krzyż, paprykę przepołów, wyjmij gniazda nasienne, cebulę obierz i przekrój na ćwiartki.
- Pomidory ułóż na blasze nacięciem do góry, paprykę skórką do góry, a czosnek zostaw w łupinkach.
- Polej oliwą i piecz 30-35 minut lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a skórka ściemnieje.
- Wyjmij warzywa i zaczekaj aż ostygną. Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki. Czosnek wyjmij z łupinki.
- Warzywa przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ulubionymi ziołami, następnie zblenduj. Podgrzej w garnuszku, aby wyzwolić aromat przypraw.
- Po ostudzeniu przelej do pojemnika i przechowuj w lodówce.
- Ulubione grillowane kiełbaski serwuj z pikantnym sosem oraz czerwonym winem Guild Shiraz.
Sałatka z grillowanym serem halloumi, brzoskwiniami i orzeźwiającym dressingiem (4 porcje)
SKŁADNIKI:
- ok. 450 g sera halloumi
- 2 brzoskwinie
- garść prażonych orzechów (włoskich, piniowych, nerkowców)
- mix ulubionych sałat
dressing:
- 2 cm kawałek imbiru starty na drobnej tarce
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
Wymieszaj składniki dressingu, przelej do wygodnego pojemnika i przechowuj w lodówce.
GRILLOWANIE:
- Pokrój ser na plastry, brzoskwinie na ćwiartki.
- Owoce i ser posmaruj delikatnie oliwą.
- Grilluj ser i owoce przez ok 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawią się ciemne paski.
- Rozłóż sałaty na talerzach, polej dressingiem, ułóż na nich grillowane owoce oraz ser. Posyp posiekanymi orzechami.
- Podawaj ze schłodzonym białym winem Canepa Classico Sauvignon Blanc.
Łosoś teriyaki + grillowane szparagi (4 porcje)
SKŁADNIKI:
- 4 filety z łososia, po ok. 200 g
- pęczek szparagów (odłam twarde, jasne końce szparagów, pod naciskiem złamią się we właściwym miejscu)
marynata:
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru lub miodu
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 starty ząbek czosnku
- olej do smarowania
- sól, pieprz
- odrobina chilli (opcjonalnie)
- Połącz sos sojowy, cukier lub miód, sok z limonki, imbir i czosnek i podgrzej na dużym ogniu przez chwilę.
- Zmniejsz ogień i podgrzewaj aż sos zredukuje się o połowę ok. 15 minut.
- Podziel sos na dwie części i przechowuj w lodówce.
GRILLOWANIE:
Łosoś:
- Umytego łososia posmaruj olejem, a następnie marynatą od strony mięsa. Dopraw pieprzem.
- Ułóż na grillu skórą do dołu, przykry grill i piecz przez ok. 8-10 minut smarując od czasu do czasu marynatą.
- Przenieś na talerz i skrop pozostałą marynatą.
Szparagi:
- Przed grillowaniem szparagi dopraw solą, pieprzem i wysmaruj oliwą.
- Grilluj ok. 8 minut, obracając od czasu do czasu.
- Łososia podawaj ze szparagami i białym winem Pampas del Sur Expresion Argentina Torrontés.
Deserowe szaszłyki owocowe z grilla
- truskawki
- banany
- ananas
- brzoskwinie
- oliwa z oliwek
- długie drewniane wykałaczki
- płynny miód do polania
- Pokrojone owoce nadziej naprzemiennie na wykałaczki i posmaruj oliwą.
- Grilluj aż pojawią się delikatnie brązowe paski.
- Polej odrobiną miodu i popijaj schłodzonym białym winem Canepa Classico Moscato.