Winne inspiracje

Zgrana para na świąteczny stół

Zgrana para na świąteczny stół

Podaj na święta pierogi wigilijne
i wino Old Tbilisi Rkatsiteli-Mtsvane

Sprawdź przepis na klasyczne świąteczne danie, przygotowane przez mistrza kuchni Marcina! Podaj pierogi z Old Tbilisi Rkatsiteli-Mtsvane, wytrawnym gruzińskim winem o intensywnym bukiecie i z aromatami cytryny, brzoskwini i owoców tropikalnych.

PRZEPIS:

Składniki:

  • mąka pszenna 500 g
  • jedno jajko
  • łyżka oleju
  • ciepła woda 200 ml
  • szczypta soli
  • kapusta kiszona 500 g
  • suszone grzyby (np. borowiki lub podgrzybki) 200 g
  • śliwka suszona wędzona 100 g
  • średnia cebula 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Namoczyć suszone grzyby w ciepłej wodzie, zostawić je w wodzie na kilka godzin lub nawet całą noc. Następnie odcedzić, zachowując wodę. Grzyby i śliwki suszone pokroić w drobne kawałki. Odcisnąć kapustę kiszoną z nadmiaru wody i drobno posiekać. Obrać cebulę i również drobno posiekać. Rozpuścić na patelni masło i zeszklić cebulę.

Kapustę, grzyby oraz zeszkloną cebulę włożyć do dużej miski. Doprawić farsz solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać nieco wody z grzybów, by farsz nie był za suchy. Dokładnie wymieszać.

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko, olej i szczyptę soli. Stopniowo dodawać ciepłą wodę, mieszając składniki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Powstałe ciasto ugniatać przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut, by odpoczęło.

Rozwałkować ciasto i wyciąć krążki za pomocą szklanki (ok. 8-10 cm średnicy). Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu, a następnie zlepić brzegi pieroga, formując półksiężyc. Dokładnie zacisnąć, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.

Zagotować w dużym garnku wodę z odrobiną soli. Wrzucać pierogi partiami do wrzącej wody i gotować je przez 3-5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Podawać pierogi na ciepło, polane roztopionym masłem lub podsmażone na patelni. Świetnie smakują z dodatkiem cebuli zeszklonej na maśle.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win