Podaj na święta pierogi wigilijne
i wino Old Tbilisi Rkatsiteli-Mtsvane
Sprawdź przepis na klasyczne świąteczne danie, przygotowane przez mistrza kuchni Marcina! Podaj pierogi z Old Tbilisi Rkatsiteli-Mtsvane, wytrawnym gruzińskim winem o intensywnym bukiecie i z aromatami cytryny, brzoskwini i owoców tropikalnych.
PRZEPIS:
Składniki:
- mąka pszenna 500 g
- jedno jajko
- łyżka oleju
- ciepła woda 200 ml
- szczypta soli
- kapusta kiszona 500 g
- suszone grzyby (np. borowiki lub podgrzybki) 200 g
- śliwka suszona wędzona 100 g
- średnia cebula 1 szt
- masło 2 łyżki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Namoczyć suszone grzyby w ciepłej wodzie, zostawić je w wodzie na kilka godzin lub nawet całą noc. Następnie odcedzić, zachowując wodę. Grzyby i śliwki suszone pokroić w drobne kawałki. Odcisnąć kapustę kiszoną z nadmiaru wody i drobno posiekać. Obrać cebulę i również drobno posiekać. Rozpuścić na patelni masło i zeszklić cebulę.
Kapustę, grzyby oraz zeszkloną cebulę włożyć do dużej miski. Doprawić farsz solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać nieco wody z grzybów, by farsz nie był za suchy. Dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko, olej i szczyptę soli. Stopniowo dodawać ciepłą wodę, mieszając składniki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Powstałe ciasto ugniatać przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut, by odpoczęło.
Rozwałkować ciasto i wyciąć krążki za pomocą szklanki (ok. 8-10 cm średnicy). Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu, a następnie zlepić brzegi pieroga, formując półksiężyc. Dokładnie zacisnąć, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
Zagotować w dużym garnku wodę z odrobiną soli. Wrzucać pierogi partiami do wrzącej wody i gotować je przez 3-5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Podawać pierogi na ciepło, polane roztopionym masłem lub podsmażone na patelni. Świetnie smakują z dodatkiem cebuli zeszklonej na maśle.