Winne inspiracje

Podane i polane: pomysł na obiad

Podane i polane: pomysł na obiad

Idealny pomysł na obiad z nutą zaskoczenia: sandacz w cytrynowym beszamelu i Hardys Sauvignon Blanc.

Jesienią dania z ryb smakują jeszcze lepiej, dlatego skorzystaj z przepisu naszego szefa kuchni Marcina! Koniecznie podaj sandacza z Hardys VR Sauvignon Blanc o wyczuwalnych nutach marakui i agrestu – wino to idealnie pasuje do ryb.

PRZEPIS:

Składniki:

  • sandacz 200 g
  • masło 10 g
  • mąka pszenna 20 g
  • mleko 25 ml
  • śmietana 25 ml
  • sok z cytryny 30 ml
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cukinia 20 g
  • groszek strączkowy 20 g
  • fasolka szparagowa 30 g
  • ziemniak 45 g

PRZYGOTOWANIE:

Smażyć sandacza od strony skóry na maśle, aż przybierze złocisty kolor.

Rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę i gałkę muszkatołową, zaparzyć. Następnie wlać podgrzane wcześniej mleko i śmietanę, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dodać cytrynę.

Zanurzyć fasolkę szparagową i groszek najpierw we wrzątku, a później zimnej wodzie. Pokroić fasolkę na części po 1 cm. Pokroić ugotowane warzywa – cukinię w talarki, a ziemniaki w kostkę.

Wyłożyć sandacza na talerz, polać go beszamelem, dodać pokrojone warzywa.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win