Idealne na wigilijny stół: śledź z kwaśną śmietaną i jabłkiem i wino Gruner Veltliner
Przygotuj na święta pysznego śledzia i podaj go razem z Gruner Veltliner, winem o intensywnym smaku cytrusów i brzoskwiń, z wyczuwalnym aromatem białego pieprzu.
PRZEPIS:
Składniki:
- śledź 150 g
- sól 125 g
- woda 250 ml
- liść laurowy
- pół łyżeczki gorczycy
- ziele angielskie kilka ziarenek
- woda do marynaty 150 ml
- ocet winny 40 ml
- ocet spirytusowy 40 ml
- cukier 60 g
- koper włoski suszony łyżeczka
- liść laurowy
- różowy burak w plastrach 35 g
- czerwony burak w plastrach 5 g
- kolendra świeża kilka listków
- jabłko granny smith 100 g
- olej z kopru włoskiego 20 ml
- kwaśna śmietana 18% 25 g
- maślanka 20 g
- majonez 5 g
- ząbek czosnku roztartego z solą
PRZYGOTOWANIE:
Wyczyścić śledzia i usunąć kręgosłup. Zagotować wodę, rozpuścić w niej sól i poczekać, aż ostygnie. Następnie zamoczyć rybę w przygotowanej solance, dorzucając liść laurowy, gorczycę i ziele angielskie. Odstawić śledzie w solance do lodówki na 2 dni.
Kolejnym krokiem przygotowania śledzi jest ich namoczenie w zwykłej wodzie przez około 6 godzin.
Pod koniec namaczania śledzi możesz przygotować marynatę: do wody wlać ocet winny i spirytusowy, a także wsypać cukier, dodać koper włoski i liść laurowy oraz różowe i czerwone buraki w plastrach. Całość zagotować i ostudzić. Wymoczonego śledzia zalać zimną marynatą, zapakować próżniowo razem ze świeżą kolendrą, całość włożyć do garnka z wodą i zagotować.
Pokroić jabłka na plasterki 3 mm i wyciąć z nich wzory okrągłą formą. Włożyć jabłka do torby próżniowej razem z olejem z kopru włoskiego i odessać powietrze.
Wymieszać kwaśną śmietanę, maślankę, majonez, ząbek czosnku i sól, by uzyskać sos. Polać nim śledzia, dodając skompresowane wcześniej jabłka.