Czy zastanawialiście się kiedyś, jak powstają bąbelki w winie? Jakie szczepy występują w Waszym ulubionym prosecco? Jaki wybrać styl tego wina albo na co zwrócić uwagę na etykiecie? Bez obaw! Tutaj dowiecie się wszystkiego, co powinniście wiedzieć o Prosecco!
Bąbelki a fermentacja
Bąbelki są efektem pracy drożdży we wtórnej fermentacji, która odbywa się w butelce lub w zbiorniku. Dwa najczęstsze sposoby produkcji wina musującego to metoda szampańska, zwana również tradycyjną oraz metoda Charmata. Bąbelki w szampanie i winach musujących produkowanych metodą tradycyjną powstają podczas drugiej fermentacji pod korkiem w butelce. Cały proces zajmuje nawet kilka lat, a w przypadku hiszpańskiej Cavy – minimum 9 miesięcy. Przy produkcji Prosecco, druga fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej jeszcze przed butelkowaniem, a dzięki ich hermetycznemu zamknięciu dwutlenek węgla zostaje w winie. Na tym etapie napój może mieć ciśnienie aż do 5 barów, czyli średnio dwa razy więcej niż w oponach samochodowych! To metoda Charmata – tańsza i mniej czasochłonna od szampańskiej, dzięki czemu wino ma bardziej przystępną cenę niż szampan, choć wcale nie ustępuje mu jakością – to po prostu zupełnie inny styl wina.
Winne szczepy
Prosecco cieszy podniebienie nieskomplikowanym, rześkim, owocowym smakiem – odnajdziemy w nim aromaty gruszek, jabłek, melona, cytrusów oraz nuty kwiatowe. Są one charakterystyczne dla szczepu prosecco, którego nazwę zmieniono na glera, aby pomóc w ochronie nazwy Prosecco jako zastrzeżonej apelacji kontrolowanego pochodzenia. Co ciekawe, glera nie jest jedynym winogronem dozwolonym w Prosecco. Możliwe jest zmieszanie do 15% innych rodzimych winogron, które rosną w regionie Veneto, np. bianchetta, verdiso czy perera.
Orzeźwiająca słodycz
Na co warto zwrócić uwagę, kupując Prosecco? Na pewno na sposób oznaczania zawartości cukru, bo w przypadku tego wina może być nieco mylący. Dry jest najsłodszym stylem znanym z wyraźnie owocowego charakteru. Extra dry to najchętniej wybierany, najbardziej tradycyjny, mniej słodki styl Prosecco. Brut jest najbardziej wytrawnym stylem z najmniejszą ilością cukru resztkowego. To wino ma drobne bąbelki i bardziej mineralną jakość oraz lekką, przyjemną goryczkę.
Certyfikaty na etykiecie
Na etykiecie znajdą się jeszcze dwa istotne oznaczenia: DOC (Denominazione d’Origine Controllata) i DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita). DOC mówi nam, że wino zostało wyprodukowane zgodnie z włoską sztuką produkcji prosecco, z winogron szczepu glera i na pewno pochodzi z Wenecji Euganejskiej. Z kolei DOCG dodatkowo oznacza ręczny zbiór i dokładną selekcję upraw. W tak oznaczonej butelce kryje się wino o najbardziej eleganckiej ekspresji, pochodzące ze słynnego „trójkąta” Valdobbiadene – Conegliano – Vittorio Veneto, którego ziemie są najbardziej wśród winiarzy pożądane. Podobno nachylenie stoków jest tam idealne, a gleba ma optymalny skład – najlepszy pod uprawę winogron na Prosecco.