Podane i polane na Wielkanoc

Podane i polane na Wielkanoc

Chcesz przygotować tradycyjne potrawy Wielkanocne, a jednocześnie nadać im nowego charakteru i zaskoczyć gości? Świetnie się składa! Poznaj 3 przepisy na klasyczne dania świąteczne, zaserwowane przez szefa kuchni – Marcina Popielarza, w odświeżonej wersji. Oczywiście, całość tworzy zgraną parę z winami od Faktorii Win!

1. Faszerowane jajka,
serwowane z winem Viçenza

Jak Wielkanoc to muszą być jaja! Dlatego pierwszym przepisem, jaki serwuje Marcin, są faszerowane jajka, które na stole doskonale skomponują się z orzeźwiającym winem musującym Viçenza, idealnie podkreślającym bogactwo smaków tej potrawy! Ten prosty, a zarazem klasyczny przepis, z pewnością zaimponuje Twoim gościom przy wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 10 jajek od kur zielononóżek

Na krem z groszku:

  • groszek zielony z puszki lub słoika 500 g
  • palone masło 100 g
  • musztarda dijon 75 g
  • miód 25 g
  • biały ocet winny 25 ml
  • majonez 50 g
  • pieprz ¼ łyżeczki
  • sól 1 ½ łyżeczki

Dodatki do serwowania:

  • pieczywo maślane 80 g
  • masło 50 g
  • czosnek 2 ząbki
  • tymianek kilka gałązek
  • kiełki groszku 50 g
  • szczypior ¼ pęczka
  • rzodkiewka 4 szt.
  • cebula czerwona 100 g

Przygotowanie:

Wstawiamy jajka do zimnej osolonej wody. Następnie gotujemy je przez 8 minut, po czym przekładamy do zimnej wody z lodem. Obieramy jajka, odcinamy ich górną część i delikatnie wyjmujemy żółtko, które przyda nam się do farszu.

Zaczynamy przygotowywać krem z groszku. Miksujemy ze sobą groszek i masło. Dodajemy musztardę, miód, ocet, ugotowane żółtka i pieprz. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy majonez i mieszamy wszystko ręcznie. Faszerujemy jajka.

Jeżeli chcesz zaserwować danie w wyjątkowej formie – podsmaż na maśle z tymiankiem i czosnkiem pieczywo maślane. Następnie na wierzch jajek pokrusz grzanki, wyłóż kiełki groszku i posyp je posiekanymi drobno szczypiorkiem, rzodkiewką i czerwoną cebulą.

2. Biała kiełbasa z puree i smażonym jarmużem, serwowana z winem Gruner Veltliner

Biała kiełbasa to symbol Wielkanocy, dlatego też nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. W jednej kwestii możesz z pewnością zaufać Marcinowi: jeżeli raz przygotujesz to danie – będziesz odtwarzać je co roku! Dodatkowo, jeżeli zastanawiasz się z jakim winem je połączyć – oto odpowiedź: Gruner Veltliner! Dzięki nutom zielonych jabłek, białego pieprzu i świeżych ziół, doskonale zrównoważy bogactwo smaków w daniu!

Składniki:

  • kiełbasa cielęco-wieprzowa 5 szt.
  • cebula piórka 600 g
  • masło 50 g
  • miód 40 g
  • ocet czerwony winny 60 ml
  • majeranek świeży 2 łyżki
  • jarmuż 250 g
  • olej 500 ml
  • sól

Składniki na puree:

  • ziemniaki 750 g
  • mleko 1 l
  • tymianek 10 g
  • śmietana 300 ml
  • masło 150 g
  • musztarda francuska 100 g
  • sól

Przygotowanie:

Kiełbasę smażymy na patelni, aż osiągnie złocisty kolor. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i umieszczamy całość w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni, na 8 minut.

Na tej samej patelni karmelizujemy cebulę z masłem, miodem i czerwonym octem winnym, a na koniec dodajemy świeży majeranek. Po upieczeniu kiełbasy wykładamy na nią cebulę.

W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w mleku z tymiankiem i solą, następnie przecieramy przez sitko. Zagotowujemy śmietanę, dodając do niej masło i musztardę francuską, doprawiamy solą. Całość łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji puree.

Następnie blanszujemy jarmuż i chłodzimy go w wodzie z lodem. Odsączamy na ręczniku, smażymy pod przykryciem na rozgrzanym do 175 stopni głębokim oleju. Następnie wykładamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i solimy.

Dla chętnych

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości i zaserwować białą kiełbasę w jeszcze bardziej wyjątkowej oprawie – możesz pokusić się o przygotowanie sosu pieczeniowego, czyli demi glace. Jest to nieco bardziej pracochłonny proces, ale satysfakcja i wyjątkowy smak z pewnością będą niesamowitym doznaniem!

Składniki na sos pieczeniowy:

  • nogi wieprzowe 2,5 kg
  • kości wieprzowe 1,25 kg
  • cebula biała 250 g
  • marchew 250 g
  • pietruszka 250 g
  • seler 250 g
  • tymianek 5 g
  • rozmaryn 5 g
  • goździki 4 sztuki
  • laska cynamonu ¼
  • gorczyca 8 g
  • pieczarka 250 g
  • koncentrat pomidorowy 30 g
  • wino czerwone 500 ml

Przygotowanie:

Przygotowania sosu pieczeniowego powinno zaczynać się dzień przed planowanym serwowaniem białej kiełbasy. Nogi i kości wieprzowe pieczemy przez 45 minut w temperaturze 185 stopni, do uzyskania złotego koloru. Następnie nastawiamy wywar. W garnku łączymy opalone warzywa: cebulę, marchew, seler, pietruszkę. Dodajemy tymianek, rozmaryn, goździki, laskę cynamonu, gorczycę i pieczarki. Na osobnej patelni podsmażamy na oleju koncentrat pomidorowy i dodajemy do garnka. Do całości wkładamy upieczone kości i mięso, zalewamy wodą (około 15/20l). Gotujemy 12 godzin, cedzimy (najlepiej przez pieluchę tetrową). Dodajemy czerwone wino i redukujemy do konsystencji gęstego sosu.

3. Wegański pasztet z fasoli, serwowany z winem Vitis Nostra Bardolino

Jak Wielkanoc to i pasztet, tym razem jednak w wegańskiej odsłonie. Na koniec proponujemy przepis na wegański pasztet z fasoli – w połączeniu z czerwonym wytrawnym winem o delikatnych taninach Vitis Nostra Bardolino, stworzy zgraną parę na Twoim wielkanocnym stole! Ta propozycja jest nie tylko prosta i smaczna, ale także szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • fasola czerwona (z puszki) 200 g
  • seler naciowy 175 g
  • szalotka 175 g
  • marchew 175 g
  • wywar warzywny 200 g
  • czerwone wino 200 g
  • olej 80 ml
  • masło (np.: wege) 85 g
  • agar 5,5 g
  • ocet sherry 100 g
  • przyprawy: rozmaryn 2 łyżeczki, gałka muszkatołowa 1 łyżeczka, kumin 1 łyżeczka, liść laurowy 5 sztuk, ziele angielskie 10 sztuk, pieprz pół łyżeczki, sól 1,5 łyżeczki
  • brązowy cukier 100 g
  • pieprz świeżo mielony 5 g
  • chrzan i ćwikła

Przygotowanie:

Na oleju smażymy na złoty kolor: fasolę, seler, szalotkę i marchew. Dodajemy wywar, ocet sherry i czerwone wino oraz przyprawy: rozmaryn, gałkę, kumin, liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki pieprzu i 1,5 łyżeczki soli. Dusimy pod przykryciem przez 6 minut i dodajemy agar, następnie blendujemy na jednolitą masę i wykładamy do formy.
Dla podkręcenia smaku potrawy posypujemy brązowym cukrem i opalamy górę palnikiem (jak crème brule), na wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość serwujemy z chrzanem i ćwikłą.

Dla chętnych

Z tym wegańskim pasztetem doskonale komponują się kasztany – jak je przygotować? Wbrew pozorom – to bardzo proste.

Składniki:

  • kasztany jadalne 300 g
  • masło 50 g
  • tymianek 5 g
  • czosnek 5 g
  • ocet sherry 75 ml
  • syrop z agawy 20 ml
  • sól ½ łyżeczki

W żeliwnym naczyniu smażymy na maśle z czosnkiem i tymiankiem obrane kasztany aż uzyskają złoty kolor. Dolewamy ocet sherry i syrop z agawy, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 °C na 10 minut. Kasztany możemy zaserwować obok pasztetu jako dodatek.

Poprzedni artykuł

Poprzedni artykuł

Smak na 5 gwiazdek!

Następny artykuł

Prosecco do posiłku? Czemu nie!

Następny artykuł
Do góry
Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
Faktoria

Przy kieliszku wina
delektuj się inspiracjami od Faktorii Win.

Dołącz do naszego newslettera.
Uzupełnienie powyższego pola stanowi zgodę na otrzymywanie od spółki EUROCASH S.A. Z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, newslettera zawierającego treści marketingowe dotyczące oferty EUROCASH S.A. Zgodę można wycofać w każdym czasie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest EUROCASH S.A. z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu subskrypcji do newslettera oferty EUROCASH S.A. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Pani/Panu prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.