Letnia uczta z fish & chips i winem Hardys VR Sauvignon Blanc na stole!
Mało jest tak zgranych par jak fish & chips i wino Hardys VR Sauvignon Blanc, o wyczuwalnych nutach marakui, agrestu i cytrusów. Sprawdź przepis od naszego szefa kuchni Marcina i urządź sobie prawdziwą letnią ucztę!
PRZEPIS:
Składniki na 1 porcję:
- łupacz panierowany 200 g
- frytki 150 g
Składniki na groszek z masłem:
- groszek zielony mrożony 83 g
- masło 12,5 g
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Składniki na surówkę Colesław:
- kapusta młoda 40 g
- seler korzeń 14 g
- marchew 140 g
- czosnek 1,2 g
- sól 1,2 g
- cukier 2,4 g
- ocet biały winny 4 ml
- chrzan 7,2 g
- śmietana kwaśna 18% 8 g
- majonez 8,4 g
- szczypta pieprzu
- olej 0,6 ml
Składniki na relish kaparowy:
- cebula 4 g
- kapary 4g
- ogórek konserwowy 4 g
- natka pietruszki 2 g
- śmietana 18 % 4 g
- majonez 8 g
- czosnek 1 g
- szczypta soli
- cukier 2 g
- ocet spirytusowy 2 g
PRZYGOTOWANIE:
Łupacz i frytki:
Usmażyć łupacza panierowanego i frytki na głębokim tłuszczu, po usmażeniu posolić. Następnie wstawić usmażoną rybę do pieca, ustawić temperaturę na 180o i piec ją przez 3 min.
Groszek z masłem:
Blanszować groszek w osolonej wodzie. Po dodaniu do groszku masła, soli i pieprzu, rozgnieść wszystko widelcem.
Surówka Colesław:
Kapustę, marchew i seler pokroić w paski przy pomocy szatkownicy. Dodać sól, cukier, ocet i odstawić całość na 12 godzin. Przed dodaniem reszty składników mocno odcisnąć surówkę z nadmiaru wody.
Relish kaparowy:
Zagotować cebulę w 100 g wody, dosypując 2 g cukru, 2 g octu spirytusowego i szczyptę soli. Drobno posiekać natkę pietruszki, następnie zmielić w blenderze na drobne kawałki kapary, ogórek, cebulę i czosnek. Zmieszać majonez z kwaśną śmietaną. Połączyć wszystkie składniki razem.