Winne inspiracje

Zgrana para na letni obiad

Zgrana para na letni obiad

Szef kuchni Marcin serwuje pomysł na obiad: grillowane krewetki i prosecco Amanti Extra Dry!

Amanti Prosecco Extra Dry o aromacie dojrzałych jabłek, mirabelki i gruszki, to najlepsze dopasowanie do owoców morza. Sprawdź, jak przygotować grillowane krewetki z sosem kacang i zrób sobie prawdziwą, letnią ucztę!

PRZEPIS:

Składniki na 1 porcję:

  • 2 krewetki argentyńskie

Składniki na sos kacang:

  • masło orzechowe 30 g
  • sos sojowy 9 ml
  • sok z limonki 9 ml
  • cukier brązowy pół łyżeczki
  • woda 15 ml
  • czosnek 2 g
  • pasta sambal 5 g
  • sos ponzu 5 ml
  • syrop z agawy pół łyżeczki

Dodatki:

  • rzodkiewka
  • truskawki
  • cytryna
  • limonka
  • olej
  • łodygi z natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzać grill do około 200°C. Grillować krewetki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż zmienią kolor na różowo-złoty.

Drobno posiekać rzodkiewkę i zmieszać z pokrojonymi na połówki truskawkami. Wyłożyć na talerz razem z krewetkami.

Wszystkie składniki na sos kacang zmiksować w blenderze. Powstałą w ten sposób gładką masę przetrzeć przez sito i jednolitym sosem polać krewetki.

Posiekać drobno łodygę z natki pietruszki i posypać nią krewetki, następnie pokroić cytrynę i limonkę w plastry i przystroić nimi talerz. Całość skropić olejem.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win