Winne inspiracje

Letnia uczta ze zgraną parą

Letnia uczta ze zgraną parą

Lekko i smacznie: ceviche z tuńczyka i wino Kumala Chardonnay!

Kumala Chardonnay łączy aromat dojrzałego melona, słodkiej, duszonej gruszki z orzeźwiającą kwasowością zielonego jabłka i dojrzałego ananasa, dzięki temu tak świetnie zgrywa się ze smakiem ryb, szczególnie w ceviche!

Przygotuj ceviche z tuńczyka według przepisu naszego szefa kuchni Marcina, połącz danie z Kumala Chardonnay i ciesz się lekkim daniem, w sam raz na lato!

PRZEPIS:

Składniki:

  • świeży tuńczyk 50 g
  • pół małej szalotki
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • korzeń świeżego lotosu (3 plasterki)
  • seler naciowy
  • koper włoski
  • czerwona cebula
  • szczypta chili

Składnik na dressing:

  • dwie łyżki soku z limonki
  • łyżeczka konfitury z yuzu
  • szczypta chili
  • łyżeczka syropu z agawy
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżeczka wywaru warzywnego

PRZYGOTOWANIE:

Pokroić tuńczyka w kostkę (1 cm na 1 cm). Przygotować karmelizowaną szalotkę, na rozgrzanej oliwie skarmelizować szalotkę i czosnek.
Pokrój warzywa i korzeń lotosu, wymieszaj je w misce. Dodaj pokrojnego wcześniej tuńczyka i karmelizowaną szalotkę.
Przygotuj dressing, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i polej dressingiem ceviche w misce.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win