Jesienny przysmak: jabłecznik gruszkowy i musująca NOWOŚĆ Lieblingsmuss.
Masz ochotę na deser, który umili Ci jesienny dzień? Przygotuj pyszny jabłecznik gruszkowy i podaj go z musującą NOWOŚCIĄ Lieblingsmuss, o nutach dojrzałych brzoskwiń, agrestu, jabłka oraz cytrusów.
PRZEPIS:
Składniki:
- jabłka 225 g
- gruszki 100 g
- woda 225 ml
- cukier 60 g
- masło 25 g
- szczypta cynamonu
- żelatyna 3 g
- ciasto francuskie 450 g
- cukier puder 50 g
PRZYGOTOWANIE:
Obrać jabłka i gruszki, pokroić je w drobną kostkę. Zagotować wodę razem ze skórkami z obranych owoców i odcedzić. W garnku podgrzać cukier, a następnie dodać masło, jabłka i gruszki, smażyć do uzyskania miękkiej konsystencji. Dodać cynamon i przygotowany wcześniej kompot ze skórek. Po odcedzeniu wrzucić namoczoną żelatynę. Rozłożyć całość do okrągłych foremek do wystudzenia.
Rozwałkować ciasto francuskie na grubość 3 mm i posypać z dwóch stron cukrem pudrem. Wyciąć porcje ciasta okrągłą formą do wycinania i ułożyć na nich przygotowaną masę jabłkowo-gruszkową. Nakryć całość drugą porcją ciasta francuskiego, ustawić temperaturę piekarnika na 180℃ i piec przez 20 minut.