Fakty i mity – butelka wina

Fakty i mity – butelka wina

Niektórzy uważają, że butelka dobrego wina powinna mieć wklęsłe dno, a samo wino musi mieć co najmniej tyle lat, ile jego przyszły właściciel. Czy to prawda? Sprawdźcie w naszym przewodniku po prawdach i mitach.

Fakty i mity – butelka wina

Korek czy zakrętka?

Zamknięcie butelki nie ma wpływu na jakość wina. Zakrętka jest tak samo dobra jak korek, nawet w przypadku win przeznaczonych do dojrzewania. Zwolennicy dębowych korków uważają, że wino do swojej ewolucji potrzebuje minimalnego dostępu powietrza.

Fakty i mity – butelka wina

Wytrawny termometr

Niezależnie od barwy i rodzaju wina, zawsze należy schłodzić butelkę. Wino chłodzimy w lodówce, można też przechować je krócej w zamrażarce.
Chłodzenie wina w lodówce:

  • czerwone: 16-18 st. / 0,5 h
  • białe: 10-12 st. / 2 h
  • różowe: 10-12 st. / 2 h
  • musujące: 8-10 st. / 2 h

Fakty i mity – butelka wina

Wino na medal

Złota odznaka na etykiecie nie zawsze oznacza wysoką jakość wina. Istnieje wiele konkursów winiarskich i warto sprawdzić, np. na stronach poświęconych winom, czy dana nagroda rzeczywiście ma znaczenie.

Fakty i mity – butelka wina

Drugie dno

Rodzaj dna nie ma wpływu na jakość zawartości butelki, więc wgłębienie nie musi być synonimem dobrego wina. Wklęsłe dno, zwane puntem, jest stosowane z kilku powodów:
zatrzymuje osad na dnie, sprawia, że butelka jest odporna na ciśnienie i przede wszystkim – ułatwia nalewanie wina.

Fakty i mity – butelka wina

Dobry rocznik

Tylko ok. 1% światowej produkcji win nadaje się do starzenia, za to aż 85% – do szybkiego wypicia. Większość win najlepiej smakuje krótko po wyprodukowaniu – ich dłuższe przechowywanie grozi zepsuciem. Leżakować mogą wina o odpowiednim poziomie tanin, alkoholu i kwasowości, np. burgundy i niemieckie rieslingi.

Fakty i mity – butelka wina

Wonny korek

O tym, czy wino jest zepsute, dowiemy się, gdy go skosztujemy, a nie przez wąchanie korka. Możemy trafić na tzw. korkowe wino – to wada związana z grzybem w korze dębu korkowego. Podczas obróbki korka może dojść do zetknięcia się grzyba z chlorem, a powstający związek chemiczny daje winu zatęchły, „korkowy” zapach.

Fakty i mity – butelka wina

Butelka Bordeaux

Najpopularniejszy stosowany kształt naczynia do wina to cylindryczna butelka typu Bordeaux. Najczęściej jest wykonana z zielonego szkła – ciemny kolor chroni przed dostępem światła, które może zaszkodzić winom. Popularność butelki bordoskiej to efekt jej przemyślanej formy – u podstawy szyjki zatrzymuje się osad z wina

Fakty i mity – butelka wina

Wybuchowe szkło

Grube, mocne szkło i pękaty kształt butelki to konieczność w przypadku wina musującego. Takie warunki są bezpieczne dla wysokiego ciśnienia szampanów czy prosecco.

Poprzedni artykuł

Poprzedni artykuł

Relaks w trybie offline

Następny artykuł

Kobiety i wino

Następny artykuł
Do góry
Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
Faktoria

Przy kieliszku wina
delektuj się inspiracjami od Faktorii Win.

Dołącz do naszego newslettera.
Uzupełnienie powyższego pola stanowi zgodę na otrzymywanie od spółki EUROCASH S.A. Z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, newslettera zawierającego treści marketingowe dotyczące oferty EUROCASH S.A. Zgodę można wycofać w każdym czasie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest EUROCASH S.A. z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu subskrypcji do newslettera oferty EUROCASH S.A. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Pani/Panu prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.