Korek czy zakrętka?
Zamknięcie butelki nie ma wpływu na jakość wina. Zakrętka jest tak samo dobra jak korek, nawet w przypadku win przeznaczonych do dojrzewania. Zwolennicy dębowych korków uważają, że wino do swojej ewolucji potrzebuje minimalnego dostępu powietrza.
Wytrawny termometr
Niezależnie od barwy i rodzaju wina, zawsze należy schłodzić butelkę. Wino chłodzimy w lodówce, można też przechować je krócej w zamrażarce.
Chłodzenie wina w lodówce:
- czerwone: 16-18 st. / 0,5 h
- białe: 10-12 st. / 2 h
- różowe: 10-12 st. / 2 h
- musujące: 8-10 st. / 2 h
Wino na medal
Złota odznaka na etykiecie nie zawsze oznacza wysoką jakość wina. Istnieje wiele konkursów winiarskich i warto sprawdzić, np. na stronach poświęconych winom, czy dana nagroda rzeczywiście ma znaczenie.
Drugie dno
Rodzaj dna nie ma wpływu na jakość zawartości butelki, więc wgłębienie nie musi być synonimem dobrego wina. Wklęsłe dno, zwane puntem, jest stosowane z kilku powodów:
zatrzymuje osad na dnie, sprawia, że butelka jest odporna na ciśnienie i przede wszystkim – ułatwia nalewanie wina.
Dobry rocznik
Tylko ok. 1% światowej produkcji win nadaje się do starzenia, za to aż 85% – do szybkiego wypicia. Większość win najlepiej smakuje krótko po wyprodukowaniu – ich dłuższe przechowywanie grozi zepsuciem. Leżakować mogą wina o odpowiednim poziomie tanin, alkoholu i kwasowości, np. burgundy i niemieckie rieslingi.
Wonny korek
O tym, czy wino jest zepsute, dowiemy się, gdy go skosztujemy, a nie przez wąchanie korka. Możemy trafić na tzw. korkowe wino – to wada związana z grzybem w korze dębu korkowego. Podczas obróbki korka może dojść do zetknięcia się grzyba z chlorem, a powstający związek chemiczny daje winu zatęchły, „korkowy” zapach.
Butelka Bordeaux
Najpopularniejszy stosowany kształt naczynia do wina to cylindryczna butelka typu Bordeaux. Najczęściej jest wykonana z zielonego szkła – ciemny kolor chroni przed dostępem światła, które może zaszkodzić winom. Popularność butelki bordoskiej to efekt jej przemyślanej formy – u podstawy szyjki zatrzymuje się osad z wina
Wybuchowe szkło
Grube, mocne szkło i pękaty kształt butelki to konieczność w przypadku wina musującego. Takie warunki są bezpieczne dla wysokiego ciśnienia szampanów czy prosecco.