Winne inspiracje

Fakty i mity – butelka wina

Fakty i mity – butelka wina
Fakty i mity – butelka wina

Korek czy zakrętka?

Zamknięcie butelki nie ma wpływu na jakość wina. Zakrętka jest tak samo dobra jak korek, nawet w przypadku win przeznaczonych do dojrzewania. Zwolennicy dębowych korków uważają, że wino do swojej ewolucji potrzebuje minimalnego dostępu powietrza.

Fakty i mity – butelka wina

Wytrawny termometr

Niezależnie od barwy i rodzaju wina, zawsze należy schłodzić butelkę. Wino chłodzimy w lodówce, można też przechować je krócej w zamrażarce.
Chłodzenie wina w lodówce:

  • czerwone: 16-18 st. / 0,5 h
  • białe: 10-12 st. / 2 h
  • różowe: 10-12 st. / 2 h
  • musujące: 8-10 st. / 2 h

Fakty i mity – butelka wina

Wino na medal

Złota odznaka na etykiecie nie zawsze oznacza wysoką jakość wina. Istnieje wiele konkursów winiarskich i warto sprawdzić, np. na stronach poświęconych winom, czy dana nagroda rzeczywiście ma znaczenie.

Fakty i mity – butelka wina

Drugie dno

Rodzaj dna nie ma wpływu na jakość zawartości butelki, więc wgłębienie nie musi być synonimem dobrego wina. Wklęsłe dno, zwane puntem, jest stosowane z kilku powodów:
zatrzymuje osad na dnie, sprawia, że butelka jest odporna na ciśnienie i przede wszystkim – ułatwia nalewanie wina.

Fakty i mity – butelka wina

Dobry rocznik

Tylko ok. 1% światowej produkcji win nadaje się do starzenia, za to aż 85% – do szybkiego wypicia. Większość win najlepiej smakuje krótko po wyprodukowaniu – ich dłuższe przechowywanie grozi zepsuciem. Leżakować mogą wina o odpowiednim poziomie tanin, alkoholu i kwasowości, np. burgundy i niemieckie rieslingi.

Fakty i mity – butelka wina

Wonny korek

O tym, czy wino jest zepsute, dowiemy się, gdy go skosztujemy, a nie przez wąchanie korka. Możemy trafić na tzw. korkowe wino – to wada związana z grzybem w korze dębu korkowego. Podczas obróbki korka może dojść do zetknięcia się grzyba z chlorem, a powstający związek chemiczny daje winu zatęchły, „korkowy” zapach.

Fakty i mity – butelka wina

Butelka Bordeaux

Najpopularniejszy stosowany kształt naczynia do wina to cylindryczna butelka typu Bordeaux. Najczęściej jest wykonana z zielonego szkła – ciemny kolor chroni przed dostępem światła, które może zaszkodzić winom. Popularność butelki bordoskiej to efekt jej przemyślanej formy – u podstawy szyjki zatrzymuje się osad z wina

Fakty i mity – butelka wina

Wybuchowe szkło

Grube, mocne szkło i pękaty kształt butelki to konieczność w przypadku wina musującego. Takie warunki są bezpieczne dla wysokiego ciśnienia szampanów czy prosecco.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win