Winne inspiracje

Podane i polane na jesienny deser

Podane i polane na jesienny deser

Jesienny przysmak: jabłecznik gruszkowy i musująca NOWOŚĆ Lieblingsmuss.

Masz ochotę na deser, który umili Ci jesienny dzień? Przygotuj pyszny jabłecznik gruszkowy i podaj go z musującą NOWOŚCIĄ Lieblingsmuss, o nutach dojrzałych brzoskwiń, agrestu, jabłka oraz cytrusów.

PRZEPIS:

Składniki:

  • jabłka 225 g
  • gruszki 100 g
  • woda 225 ml
  • cukier 60 g
  • masło 25 g
  • szczypta cynamonu
  • żelatyna 3 g
  • ciasto francuskie 450 g
  • cukier puder 50 g

PRZYGOTOWANIE:

Obrać jabłka i gruszki, pokroić je w drobną kostkę. Zagotować wodę razem ze skórkami z obranych owoców i odcedzić. W garnku podgrzać cukier, a następnie dodać masło, jabłka i gruszki, smażyć do uzyskania miękkiej konsystencji. Dodać cynamon i przygotowany wcześniej kompot ze skórek. Po odcedzeniu wrzucić namoczoną żelatynę. Rozłożyć całość do okrągłych foremek do wystudzenia.

Rozwałkować ciasto francuskie na grubość 3 mm i posypać z dwóch stron cukrem pudrem. Wyciąć porcje ciasta okrągłą formą do wycinania i ułożyć na nich przygotowaną masę jabłkowo-gruszkową. Nakryć całość drugą porcją ciasta francuskiego, ustawić temperaturę piekarnika na 180℃ i piec przez 20 minut.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win