Lekko i smacznie: ceviche z tuńczyka i wino Kumala Chardonnay!
Kumala Chardonnay łączy aromat dojrzałego melona, słodkiej, duszonej gruszki z orzeźwiającą kwasowością zielonego jabłka i dojrzałego ananasa, dzięki temu tak świetnie zgrywa się ze smakiem ryb, szczególnie w ceviche!
Przygotuj ceviche z tuńczyka według przepisu naszego szefa kuchni Marcina, połącz danie z Kumala Chardonnay i ciesz się lekkim daniem, w sam raz na lato!
PRZEPIS:
Składniki:
- świeży tuńczyk 50 g
- pół małej szalotki
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- korzeń świeżego lotosu (3 plasterki)
- seler naciowy
- koper włoski
- czerwona cebula
- szczypta chili
Składnik na dressing:
- dwie łyżki soku z limonki
- łyżeczka konfitury z yuzu
- szczypta chili
- łyżeczka syropu z agawy
- łyżeczka sosu rybnego
- łyżeczka wywaru warzywnego
PRZYGOTOWANIE:
Pokroić tuńczyka w kostkę (1 cm na 1 cm). Przygotować karmelizowaną szalotkę, na rozgrzanej oliwie skarmelizować szalotkę i czosnek.
Pokrój warzywa i korzeń lotosu, wymieszaj je w misce. Dodaj pokrojnego wcześniej tuńczyka i karmelizowaną szalotkę.
Przygotuj dressing, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i polej dressingiem ceviche w misce.