Szef kuchni Marcin serwuje pomysł na obiad: grillowane krewetki i prosecco Amanti Extra Dry!
Amanti Prosecco Extra Dry o aromacie dojrzałych jabłek, mirabelki i gruszki, to najlepsze dopasowanie do owoców morza. Sprawdź, jak przygotować grillowane krewetki z sosem kacang i zrób sobie prawdziwą, letnią ucztę!
PRZEPIS:
Składniki na 1 porcję:
- 2 krewetki argentyńskie
Składniki na sos kacang:
- masło orzechowe 30 g
- sos sojowy 9 ml
- sok z limonki 9 ml
- cukier brązowy pół łyżeczki
- woda 15 ml
- czosnek 2 g
- pasta sambal 5 g
- sos ponzu 5 ml
- syrop z agawy pół łyżeczki
Dodatki:
- rzodkiewka
- truskawki
- cytryna
- limonka
- olej
- łodygi z natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać grill do około 200°C. Grillować krewetki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż zmienią kolor na różowo-złoty.
Drobno posiekać rzodkiewkę i zmieszać z pokrojonymi na połówki truskawkami. Wyłożyć na talerz razem z krewetkami.
Wszystkie składniki na sos kacang zmiksować w blenderze. Powstałą w ten sposób gładką masę przetrzeć przez sito i jednolitym sosem polać krewetki.
Posiekać drobno łodygę z natki pietruszki i posypać nią krewetki, następnie pokroić cytrynę i limonkę w plastry i przystroić nimi talerz. Całość skropić olejem.