Winna mapa świata – Gruzja

Winna mapa świata – Gruzja

Bujnie porośnięte doliny i stoki wzgórz Gruzji są domem dla upraw winorośli od ponad ośmiu tysięcy lat. Dlatego wino i związane z nim tradycje są niemal zrośnięte z narodową tożsamością jej mieszkańców.

Mówi się, że Gruzja to ojczyzna wina, a Gruzini mają sztukę jego produkcji we krwi. Wino produkuje się w całym kraju, a poszczególne odmiany winorośli mają swoje specyficzne – pod względem warunków uprawy – mikro-strefy. Najbardziej znanym regionem produkcji gruzińskiego wina jest Kakheti, podzielone na dwa mniejsze regiony: Kvareli i Telavi.

Ucztowanie jest sztuką

Tradycyjnie, gruzińskie wino powstaje w glinianych naczyniach, zwanych „qvevri”, które zakopuje się w ziemi – dzięki temu dojrzewa w idealnych warunkach i stałej temperaturze przez cały rok. Technika ta została wyróżniona na arenie światowej i wymieniona na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Otwarcie qvevri, w którym większość gruzińskich gospodarstw domowych wytwarza swoje wino, jest świętem i powodem do ucztowania. Życie towarzyskie Gruzinów obraca się wokół „supry” – czyli tradycji wspólnych biesiad. Nawiązują one do tradycji monastycznej, która polegała m.in. na tym, że opat wprowadzał do dyskusji tematy w formie toastu. Do dziś toasty przy gruzińskich stołach są związane z zadawaniem głębokich pytań o życie, a biesiadowanie jest niezapomnianym przeżyciem dla każdego gościa.

Wielowiekowe tradycje w każdym gruzińskim domu.

Gruzja jest drugim pod względem wielkości producentem winogron wśród byłych republik radzieckich – zaraz po Mołdawii. Gruzińskie wina zawsze były wysoko cenione, a dziś napój produkują setki drobnych rolników, klasztorów i fabryk, wykorzystujących tradycyjne, jak i europejskie metody. Na wsi, gdzie większość ludzi nadal uprawia winogrona i produkuje własne wina, domy mają zazwyczaj specjalne piwnice – „marani”. Nawet mieszkańcy dużych miast, którzy na co dzień równoważą postęp z tradycją, pielęgnują swoje własne tradycje wytwarzania wina.

Żyzna kraina wina

Klimat i ukształtowanie terenu Gruzji są idealne do produkcji wina. Lata są słoneczne, a zimy łagodne i bezmroźne. Kraj jest też bogaty w naturalne źródła, które zaopatrują żyzne doliny w wodę z gór Kaukazu. Łagodny klimat Gruzji, ciepłe i wilgotne powietrze, zdominowane przez wpływ Morza Czarnego, zapewniają najlepsze warunki do uprawy winorośli. Tradycyjne gruzińskie szczepy winogron są jednak mało znane na świecie – mimo że w kraju jest prawie 400 różnych rodzajów winogron, to tylko 38 uprawia się na potrzeby komercyjnej produkcji.

Wysoka jakość za przystępną cenę

Wina gruzińskie – podobnie jak francuskie – różnią się w zależności od regionu, z którego pochodzą i w większości wytwarzane są z mieszanki dwóch lub więcej odmian winogron. Zwolennicy ekologicznych upraw i lokalnych smaków będą zachwyceni. Dodatkowo korzystna relacja jakości do ceny zadziwia nawet jurorów międzynarodowych konkursów – okazuje się, że gruzińskie wina przewyższają jakością o wiele droższe trunki z Francji, czy Włoch.

„Daj mi winorośl, a możesz zmusić mnie do życia na piaskach”, mówi stare, gruzińskie powiedzenie. Gruzini mają jednak znacznie więcej niż ziemię – mają jedne z najstarszych upraw winogron na świecie, gdzie kultywują nie tylko winorośl, ale także światowej klasy kulturę wina.

Przygotowaliśmy dla Was mały słowniczek gruzińskich szczepów:

*Ojaleshi: Odmiana czerwona, uprawiana na zboczach górskich nad brzegami rzeki Tskhenistskali. Daje wina o ciemnej głębokiej barwie, aromacie ciemnych owoców, czarnej porzeczki, nieco pieprzne i korzenne.

*Saperavi: Z tego szczepu powstają bogate, ciemnoczerwone wina, które mogą dojrzewać nawet do pięćdziesięciu lat. To gatunek, który gwarantuje wysoki poziom alkoholu. Jest jednym z podstawowych winogron używanych w gruzińskich winach czerwonych.

*Mtsvane: Bardzo ważna odmiana winorośli w gruzińskiej sztuce winiarskiej stosowana do produkcji wina białego. Często miesza się z Rkatsiteli, aby zapewnić winu aromatyczny, owocowy balans.

*Usakhelauri: Nazwa tego szczepu uprawianego na górskich stokach Lechkhumi oznacza „bezcenny” i doskonale opisuje jakość winogron. Proces ich uprawy jest dosyć trudny i charakteryzuje się niewielkimi zbiorami. Każdego roku można zbierać tylko trzy tony winogron, co powoduje, że wina te są bardzo drogie.

*Rkatsiteli: Uchodzi za jedną z najbardziej pierwotnych odmian winorośli znanych w Gruzji i na świecie. Obecnie uprawiana przede wszystkim w Kachetii oraz w Kartlii, do produkcji win białych.

*Alexandreuli: Bardzo stary, czerwony szczep, wykorzystywany przede wszystkim do produkcji słynnego wina Kvanchkara.

*Chinuri: Oznacza „doskonałe”. To szczep uprawiany w regionie Kartli, który dojrzewa pod koniec października i jest zwykle używany do produkcji win musujących.

Poprzedni artykuł

Poprzedni artykuł

Miłość jak wino

Następny artykuł

Karnawał – instrukcja obsługi dla domatorów

Następny artykuł
splash splash splash splash splash splash splash splash splash splash splash
Do góry
Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
Test Smaku