Karnawał – instrukcja obsługi dla domatorów

Karnawał – instrukcja obsługi dla domatorów

W tym roku karnawałem możemy się cieszyć do 2 marca, co w sumie daje aż 8 weekendów. Niektórzy będą w tym czasie namiętnie imprezować, korzystając z wydarzeń klubowych, których o tej porze roku jest zdecydowanie najwięcej.

Dla tych, którzy nie mają zamiaru marznąć w kolejkach do klubów i wolą bawić się na kameralnych imprezach w domowym zaciszu, mamy kilka pomysłów, które sprawią, że nie tylko goście, ale i gospodarze będą mieli szansę porządnie się zrelaksować.

Nie będą to sztywne rady dotyczące savoir-vivre’u – kwestię (nie)zdejmowania butów poruszano już setki razy – my wolimy skupić się na przyjemnościach. Podpowiemy jak łatwo sprawić, że Wasi goście nie rozpierzchną się po mieszkaniu w alternatywnych, przez co mało przystępnych grupkach.

Gorąca atrakcja wieczoru

Jeśli przypadła Wam rola organizatora domówki, warto pokusić się o kreatywne wykorzystanie czerwonego wina i zaproponowanie imprezy tematycznej, skupionej wokół grzańca. Grzane wino daje Wam szansę natychmiastowego zaangażowania gości w przygotowania – zamiast zasiadać na kanapie, od razu ruszą w stronę kuchni, aby poeksperymentować razem z Wami!

Winne niezbędniki

Zanim jednak zaprosicie znajomych, upewnijcie się, czy macie wszystkie potrzebne składniki: przyprawy, cytrusy i oczywiście – wino – niezbyt skomplikowane w smaku, ponieważ dodacie do niego całą masę ulubionych aromatów, które przytłumią jego smak. My polecamy sprawdzone, wytrawne wino Sophia Grand Wine Selection i radzimy od razu zaopatrzyć się w kilka butelek, a najlepiej poprosić zaproszonych o przyniesienie kilku dodatkowych – grzaniec lubi szybko znikać!

Grzaniec na przełamanie lodów

Najlepszy sposób na rozpoczęcie imprezy bez zbędnych small-talków? Kiedy goście zaczną się zjawiać, przywitajcie ich serwując kubki z parującym grzańcem i zaproście do kuchni – rozgrzeją zmarznięte dłonie i poczują się komfortowo. Pamiętajcie, że wino musi być bardzo gorące, ale nie może się gotować, a kubki powinny mieć wygodne uszko.

Smakowity entourage

Najlepsze dodatki do grzanego wina to cynamon, goździki, kardamon, anyż i skórka pomarańczy, ale oprócz klasyki warto poeksperymentować z mniej oczywistymi przyprawami: gałką muszkatołową, imbirem, pieprzem, czy wanilią, a nawet różnymi rodzajami miodu.

Zastanawiacie się pewnie jakie jedzenie pasuje do tak intensywnych przypraw. Anglicy, do „mulled wine” z pewnością zaserwowaliby swoje popisowe zapiekanki z mielonym mięsem, ale jeśli gotowanie nie jest Waszą najmocniejszą stroną, to pieczone kiełbaski lub wytrawna tarta na gotowym cieście francuskim w zupełności wystarczą. Kawałki wyrazistego sera pleśniowego i chrupiące krakersy w opcji wytrawnej oraz drożdżowe bułeczki z cynamonem i korzenne ciasteczka dla łasuchów – to najlepsze przystawki do grzańca.

Przygotowanie wieczoru z grzanym winem w roli głównej nie wymaga dużego nakładu pracy. Jest to kreatywny sposób na pełen uroku wieczór ze znajomymi. Wystarczy cieszyć się jego bogatym aromatem i cennymi chwilami beztroski w ulubionym towarzystwie.

Poprzedni artykuł

Poprzedni artykuł

Winna mapa świata – Gruzja

Następny artykuł

Trafiony świąteczny prezent

Następny artykuł
splash splash splash splash splash splash splash splash splash splash splash
Do góry
Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
Test Smaku