Niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi, romantyczna kolacja we dwoje lub wyczekiwana premiera odcinka ulubionego serialu. Każda okazja jest dobra, żeby napić się wina. Ale czy każde wino się nadaje się na każdą okazję? Jakie wino podać, gdy na talerzu znajdują się soczyste mięsa, sezonowe warzywa lub szybkie przekąski? Poznajcie nasze rekomendacje najbardziej uniwersalnych szczepów win!
Pinot Noir - owocowe i niejednoznaczne
To jedno z najpopularniejszych na świecie lekkich czerwonych win i jeden z najbardziej wszechstronnych trunków, który można łączyć z bardzo różnorodnym jedzeniem. Pinot Noir jest uwielbiane za aromat czerwonych owoców, kwiatów i przypraw oraz długi, gładki finisz. Co więcej, jest świetną opcją, kiedy jedno wino w ramach wspólnego posiłku dzielą mięsożercy i wegetarianie. Lekkie, bardziej owocowe wersje bardzo dobrze komponują się zarówno z pieczonym kurczakiem, słodką wieprzowiną, jak i łososiem lub innymi tłustymi rybami, czy też potrawami z makaronu.
Spróbujcie Hans Baer Pinot Noir – wina o jedwabistej konsystencji oraz świeżym aromacie słodkich wiśni i malin z subtelnie pikantnymi nutami. Doskonałe do klasycznego schabowego!
Hiszpański temperament Tempranillo
Najpopularniejszym czerwonym winogronem w Hiszpanii jest Tempranillo. Wysokiej jakości wina z tego szczepu produkuje się w całym kraju, ale historycznie najlepszym miejscem produkcji jest region Rioja. To wino jest bardzo różnolite – można łączyć je zarówno z wędlinami, serami, gulaszami, jak i daniami wegetariańskimi. Do tego stosunek jakości do ceny przemawia znacząco na jego korzyść! Jeżeli macie w planach konkretny, mięsny gulasz, to polecamy otworzyć do niego butelkę równie rozgrzewającego Torre Oria Gran Reserva.
Uniwersalne Pinot Grigio
Pinot Grigio pasuje niemal do wszystkiego, przez okrągły rok, co więcej, świetnie smakuje bez żadnej okazji. Lekkie, wytrawne i umiarkowanie kwasowe białe wino idealnie pasuje do delikatnych potraw z ryb, prostych makaronów i szybkich, codziennych przekąsek. Jeśli na gotowanie nie wystarczyło nam czasu i w ramach kolacji ratujemy się szybkim sushi na wynos, to absolutnym faworytem będzie właśnie Pinot Grigio, np. delikatne Allure Pinot Grigio z nutami cytrusów i owoców tropikalnych.
Niezastąpione Prosecco
W tym zestawieniu nie mogło oczywiście zabraknąć bąbelków. Nie ma bardziej wszechstronnego wina niż Prosecco. Potrafi wpisać się w niemal każdą okazję – leniwe letnie popołudnie, wieczór we dwoje, świąteczny toast – pasuje, prawda? Łączy się z różnorodnym jedzeniem, ale jeśli trudno Wam zdecydować się na co właściwie macie ochotę, to też Was nie zawiedzie – to idealne wino to podjadania. Lubi się z całą gamą przekąsek, kanapek, serów, wędlin, a także bakalii oraz słodkich wypieków. Zdradzimy Wam nasze ulubione połączenie: to maślany popcorn i Prosecco Amati, a do tego oczywiście dobry serial!