A na deser… Sernik miodowo-cynamonowy
i wino Daos Chardonnay!
Białe wino doskonale pasuje do deserów, a półsłodki Daos Chardonnay zgrywa się z sernikiem miodowo-cytrynowym wprost idealnie! Sprawdź orzeźwiające wino o nutach jabłek, gruszek oraz migdałów i zaserwuj je razem z deserem!
PRZEPIS:
Składniki na spód sernika z kruszonki:
- masło 10 g
- cukier puder 5 g
- mąka kukurydziana 5 g
- mąka pszenna typu 500 10 g
- cynamon mielony 1 g
- miód 4 g
Składniki na sernik:
- serek śmietankowy 50 g
- śmietana 36 % 30 ml
- żelatyna w listkach 1 g
- cukier 10 g
- pół łyżeczki skórki z pomarańczy
- szczypta soli
Składniki na miód miętowy:
- miód 10 g
- mięta 1 g
PRZYGOTOWANIE:
Spód z kruszonki:
Połączyć w misce składniki: 8 g masła, cukier puder, mąka kukurydzianą i pszenną, cynamon. Uzyskane ciasto pokruszyć na blaszkę do pieczenia i piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Po kwadransie odstawić kruszonkę do wystudzenia, a następnie wymieszać ją z resztą masła i miodem. Powstałą masę rozwałkować i wyłożyć z niej spód formy pod sernik.
Sernik:
Wymieszać w misce serek śmietankowy z 20 ml śmietany. Pozostałą część śmietany zagotować z cukrem, dodać namoczoną żelatynę i skórkę z pomarańczy. Połączyć ze śmietaną z serkiem, wymieszać i wyłożyć do formy z przygotowanym na spodzie blatem z kruszonki. Nagrzać piekarnik do 160°C, piec sernik około 70 min, a następnie całkowicie wystudzić ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dekoracja:
Przed podaniem polać sernik miodem i posypać cynamonem.