Wyjątkowa para na wyjątkowy dzień: żeberka w sosie BBQ i wino Daos Treasure Cabernet Sauvignon!
Na Dzień Szefa Kuchni Marcin przygotował coś specjalnego. Przekonaj się, jak Daos Treasure Cabernet Sauvignon – o delikatnych nutach jeżyn oraz goździków – wyśmienicie smakuje razem z pysznymi żeberkami w sosie BBQ.
PRZEPIS:
Składniki:
- żeberka paski 1 kg
- wody 2 l
- cukier 50 g
- sól 75 g
- kolendra 5 g
- szczypior 5 g
- natka pietruszki 5 g
- prażone siemię lniane 20 g
Składniki na sos BBQ:
- rosół (wywar, bulion) 250 ml
- demi glace wołowy 120 ml
- ketchup, najlepiej domowy 50 g
- koncentrat 16 g
- olej 20 ml
- mąka 30 g
- łyżka soku z limonki
- łyżka cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Do wody wsypać cukier i sól, następnie włożyć do niej żeberka. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wylać wodę, przełożyć żeberka na 10 minut do zimnej wody, a na koniec osuszyć ręcznikiem papierowym.
Aby przygotować sos BBQ należy podsmażyć koncentrat pomidorowy na oleju, aż do uzyskania brązowego koloru. Dosypać mąkę i również podsmażyć na brązowo. Następnie dodać rosół, demi glace i ketchup. Zredukować całość do konsystencji gęstego sosu. Na koniec doprawić sokiem z limonki, cukrem i solą.
Żeberka natrzeć sosem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykryciem, a następnie piec w piekarniku około godzinę w temperaturze 180°C. Po tym czasie zdjąć górną część naczynia i piec jeszcze około 45 minut, do czasu aż mięso będzie odchodziło od kości.
Posypać drobno pokrojonymi ziołami – kolendrą, szczypiorkiem i natką pietruszki oraz uprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym.