Podane i polane na Dzień Mamy

Podane i polane na Dzień Mamy

Mamy przepis dla mamy!
Zainspiruj się, a potem podbij jej serce i podniebienie!

Chcesz sprawić swojej mamie wyjątkową przyjemność? Jesteś w dobrym miejscu, bo mamy coś dla każdej mamy. Poznaj przepis na tartę cytrynową z bezą od naszego szefa kuchni, Marcina i zaskocz swoją mamę w dniu jej święta. Do tego deseru wybierz wino Casal da Seara, które świetnie podbije jego smak!

PRZEPIS (10 PORCJI):

Składniki na spód tarty:

  • mąka 250 g
  • masło 150 g
  • cukier 12,5 g
  • sól szczypta
  • jajko 1 szt.

Składniki na środek tarty:

  • sok z cytryny 140 g
  • cukier 150 g
  • całe jaja 190 g
  • skórka z cytryny ½ łyżeczki
  • xantana 0,75 g
  • miękkie masło 165 g

Składniki na żel waniliowy:

  • woda 100 ml
  • sok z cytryny 13 g
  • cukier 13 g
  • agar 3 g
  • laska wanilii

Składniki na bezę z werbeną:

  • białka 2 szt.
  • cukier 120 g
  • woda 40 g
  • żelatyna płatki 3 g
  • werbena cytrynowa 2 g

Składniki na garnish:

  • limonka 1 szt.
  • cukier 16 g
  • woda 16 g
  • świeża werbena

Przygotowanie:

Spód tarty:

Łączymy składniki suche z masłem, na koniec dodajemy miękkie masło. Chłodzimy. Wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wkładamy ciasto na foremki do tartaletek, przygniatamy folią z suchymi ziarnami. Pieczemy w 165 stopniach przez godzinę.

 

Środek tarty:

Jaja ucieramy z cukrem, xantanę łączymy z sokiem z cytryny. Dodajemy do utartych jaj. Następnie podnosimy temperaturę masy do 85 stopni, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i dodajemy miękkie masło, wylewamy na schłodzone spody tarty.

 

Żel waniliowy:

Wszystkie składniki na żel (poza wanilią) łączymy i zagotowujemy. Następnie rozcinamy laskę wanilii, nasiona dodajemy do żelu i gotujemy jeszcze chwilę. Po wystygnięciu wykładamy na tarty.

Beza z werbeną:

Ubijamy białka, dodajemy syrop cukrowy (po wymieszaniu cukru z wodą) i podgrzewamy w piekarniku do 115 stopni, następnie po wyschnięciu bezy, smarujemy jej wierzch namoczoną żelatyną i posypujemy posiekaną werbeną. Po zastygnięciu żelatyny, bezę łamiemy i układamy na deserze.

Garnish:

Wymieszać ze sobą cukier, wodę, werbenę i startą skórkę z limonki. Polać złożony na talerzu deser.

 

Poprzedni artykuł

Poprzedni artykuł

Podane i polane na gorące dni

Następny artykuł

Smak na 5 gwiazdek!

Następny artykuł
Do góry
Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę na wyświetlanie treści alkoholowych? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
Faktoria

Przy kieliszku wina
delektuj się inspiracjami od Faktorii Win.

Dołącz do naszego newslettera.
Uzupełnienie powyższego pola stanowi zgodę na otrzymywanie od spółki EUROCASH S.A. Z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, newslettera zawierającego treści marketingowe dotyczące oferty EUROCASH S.A. Zgodę można wycofać w każdym czasie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest EUROCASH S.A. z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu subskrypcji do newslettera oferty EUROCASH S.A. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Pani/Panu prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.