Mamy przepis dla mamy!
Zainspiruj się, a potem podbij jej serce i podniebienie!
Chcesz sprawić swojej mamie wyjątkową przyjemność? Jesteś w dobrym miejscu, bo mamy coś dla każdej mamy. Poznaj przepis na tartę cytrynową z bezą od naszego szefa kuchni, Marcina i zaskocz swoją mamę w dniu jej święta. Do tego deseru wybierz wino Casal da Seara, które świetnie podbije jego smak!
PRZEPIS (10 PORCJI):
Składniki na spód tarty:
- mąka 250 g
- masło 150 g
- cukier 12,5 g
- sól szczypta
- jajko 1 szt.
Składniki na środek tarty:
- sok z cytryny 140 g
- cukier 150 g
- całe jaja 190 g
- skórka z cytryny ½ łyżeczki
- xantana 0,75 g
- miękkie masło 165 g
Składniki na żel waniliowy:
- woda 100 ml
- sok z cytryny 13 g
- cukier 13 g
- agar 3 g
- laska wanilii
Składniki na bezę z werbeną:
- białka 2 szt.
- cukier 120 g
- woda 40 g
- żelatyna płatki 3 g
- werbena cytrynowa 2 g
Składniki na garnish:
- limonka 1 szt.
- cukier 16 g
- woda 16 g
- świeża werbena
Przygotowanie:
Spód tarty:
Łączymy składniki suche z masłem, na koniec dodajemy miękkie masło. Chłodzimy. Wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wkładamy ciasto na foremki do tartaletek, przygniatamy folią z suchymi ziarnami. Pieczemy w 165 stopniach przez godzinę.
Środek tarty:
Jaja ucieramy z cukrem, xantanę łączymy z sokiem z cytryny. Dodajemy do utartych jaj. Następnie podnosimy temperaturę masy do 85 stopni, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i dodajemy miękkie masło, wylewamy na schłodzone spody tarty.
Żel waniliowy:
Wszystkie składniki na żel (poza wanilią) łączymy i zagotowujemy. Następnie rozcinamy laskę wanilii, nasiona dodajemy do żelu i gotujemy jeszcze chwilę. Po wystygnięciu wykładamy na tarty.
Beza z werbeną:
Ubijamy białka, dodajemy syrop cukrowy (po wymieszaniu cukru z wodą) i podgrzewamy w piekarniku do 115 stopni, następnie po wyschnięciu bezy, smarujemy jej wierzch namoczoną żelatyną i posypujemy posiekaną werbeną. Po zastygnięciu żelatyny, bezę łamiemy i układamy na deserze.
Garnish:
Wymieszać ze sobą cukier, wodę, werbenę i startą skórkę z limonki. Polać złożony na talerzu deser.