Wino jest unikatowym produktem, który opowiada o klimacie i historii danego regionu, o życiu jego mieszkańców, ich wrażliwości, gustach i pomysłowości. Wybraliśmy trzy europejskie destynacje, które odkryją przed Wami nie tylko wspaniałe lokalne tradycje i przysmaki, ale również niezwykłe historie ludzi, którzy za nimi stoją.
Wino pod gwiazdami, czyli romantyczna Portugalia
Alentejo to wyjątkowo romantyczny region winiarski w południowej Portugalii, którego krajobraz charakteryzują miękkie pagórki porośnięte winoroślami oraz lasami korkowymi. Wzniesione na wzgórzach średniowieczne wioski zwieńczone arabskimi zamkami wciąż przywołują ich oryginalne piękno sprzed setek lat. Istnieje tu ponad 250 producentów wina, a powierzchnia upraw wynosi 22 000 hektarów. Zatrzymajcie się w małych, uroczych wioskach, takich jak Monsaraz – warto zostać w tym rejonie na noc – UNESCO uznało go za pierwszy na świecie rezerwat nocnego nieba, czyli miejsce o wyjątkowo niskim zanieczyszczeniu światłem, idealne do obserwacji gwiazd.
Koniecznie odwiedźcie też piękną starówkę miasteczka Évora, w tym rzymską świątynię Diany i upiorną kaplicę kości. Wrzesień to czas winobrania – idealny moment, aby poznać rytm życia winnicy. W listopadzie koniecznie wybierzcie się na festiwal Festa da Vinha e do Vinho (święto winorośli i wina) w Borbie. W centrum historycznym tego miasteczka znajdują się różne „tasquinhas”, małe tawerny i restauracje, które oferują lokalne produkty. Wielbicielom historii polecamy natomiast Enoteca i Museu do Vinho w Redondo. Niektóre z najbardziej znanych win portugalskich produkowanych w Alentejo, to Cortes de Cima, Herdade dos Coelheiros, Mouchão i pionierskie Esporão.
Historia Francji zamknięta w butelce
W regionie Bordeaux znajdziecie 60 różnych gatunków wina, jednak to miejsce znane jest szczególnie z wytrawnego czerwonego wina wytwarzanego z kilku szczepów (przede wszystkim: Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc). W regionie znajduje się ok. 8 tysięcy posiadłości winiarskich – château. Niektóre z nich to piękne zamki i pałace, dzięki którym turystyka kulinarna połączona z degustacją wina staje się jeszcze bardziej atrakcyjna. Podczas wycieczek po winnicach można zgłębić historię i tajniki produkcji wina oraz poznać rodziny, które zarządzają winnicami. Aby poznać Bordeaux od kuchni warto wybrać się na wycieczkę z przewodnikiem, zwiedzać pieszo lub rowerem, a także z perspektywy rejsu po rzece.
Położone godzinę jazdy samochodem od Bordeaux Saint-Emilion to urocze średniowieczne miasto otoczone 5500 hektarami winorośli, które zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Znane z bogatych i pełnych czerwonych win, jest jednym z najbardziej zabytkowych miast winiarskich w regionie Bordeaux. Do głównych atrakcji turystycznych należą Les Cordeliers – rustykalna winnica, która znajduje się pośród ruin XIV-wiecznego klasztoru franciszkanów i od ponad wieku produkuje w swoich piwnicach musujące wino Crémant de Bordeaux. Inne winnice, które warto odwiedzić, to niezwykłe Château Coutet i Château Troplong Mondot. Wiedzę na temat podstaw degustacji zdobędziecie w szkole wina Maison du Vin w Saint-Emilion.
Wino w zgodzie z naturą
Toskania rozciąga się od Apeninów po Morze Tyrreńskie. Jej krajobraz, a także dziedzictwo artystyczne i fascynujące miasta, sprawiają, że jest niekwestionowanym bohaterem turystyki międzynarodowej. W tym regionie przyroda jest bardzo zróżnicowana, zaczynając od wybrzeża, przez długie piaszczyste plaże, skaliste klify, po wyspy Archipelagu Toskańskiego. Toskania to idealna destynacja dla tych, którzy docenią miejsca łączące piękno przyrody z tysiącletnią działalnością człowieka, np. Baratti, Vulci i Pitigliano strzegące nekropolii i pozostałości cywilizacji etruskiej oraz Roselle i Cosa przywołujące wspomnienia z epoki rzymskiej.
Jednym z najbardziej znanych obszarów Toskanii jest Chianti, które słynie z winogron Sangiovese, jednak znajdziecie tu naprawdę szeroki wybór etykiet, stylów wina, jak i lokalnego jedzenia. Południowe obszary Toskanii znane są z aromatycznych win z okolic Brunello i Montalcino, gdzie powstają bogate trunki o wyraźnej osobowości i długowieczności, które przez krytyków opisywane są jako najlepsze w kraju. Dalej na wschód, wchodzimy w strefę szlachetnego Vino Nobile di Montepulciano, wina o pięknej kwasowości, miękkich taninach i niezwykle przyjemnej strukturze. Wykorzystajcie okazje, które oferuje region, np. lekcje gotowania, degustacje win oraz wycieczki po piwnicach z winami i przekonajcie się, dlaczego tutejsze wina są tak smaczne.