Jesienna uczta

Jesienna uczta

Wrzesień i październik to miesiące aromatycznych, polskich owoców, chrupiących orzechów i wreszcie – grzybów z naszych lasów. Na tych sezonowych rarytasach bazują dania, których idealnych uzupełnieniem będzie czerwone wino. Zobacz, jak przygotować prawdziwą, jesienną ucztę!

Jeżeli wykorzystasz dobrze wszystkie skarby jesieni, może ona stać się Twoją ulubioną porą roku! Przygotowaliśmy kilka smacznych propozycji kulinarnych, które pozwolą Ci smakować złotej polskiej jesieni na talerzu!

 

 

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i orzechami

– 2 gruszki
– 3 garści mieszanki sałat z rukolą
– garść orzechów: włoskich i laskowych
+ sos winegret:
– łyżka octu winnego
– 3 łyżki oliwy
– po szczypcie soli i pieprzu

Zacznij od przygotowania sosu: przypraw ocet szczyptą soli i poczekaj do momentu jej rozpuszczenia, następnie dolej oliwę, dopraw pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Na talerzach rozłóż liście sałaty, polej odrobiną sosu winegret i ułóż ozdobnie gruszkę pokrojoną w plastry. Całość posyp orzechami.

Tarta z jabłkami

– 5 jabłek
– 400 g mąki pszennej
– 200 g masła, schłodzonego
– 150 g cukru pudru
– jajko
– 2 żółtka
– łyżka cukru trzcinowego
– łyżeczka cynamonu
– szczypta soli

Na podłożu do ugniatania ciasta wysyp mąkę i dopraw ją szczyptą soli. Następnie dodaj dwa żółtka jajka i masło. Posiekaj całość nożem, by składniki połączyły się, a następnie ugniataj do uzyskania jednolitej masy.

Zrób z ciasta kulę, owiń ją folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj (3-4 mm grubości) i wytnij kształt koła o promieniu o 3 cm większym niż forma, której będziesz używać do pieczenia.

Przełóż wycięty krąg do formy, rozłóż ciasto równomiernie i przyciśnij mocno, by równomiernie przylegało. Nożem obetnij brzegi ciasta wystające poza formę.

Pokrój jabłka w cienkie plasterki, ułóż na cieście i posyp cukrem oraz cynamonem.

Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości ok. 1cm. Najpierw na wierzchu ciasta ułóż paski w jedną stronę. Następnie zacznij układać na zmianę poprzeczne, przeplatając je, aż powstanie kratka na całym cieście.
Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Tartę piecz w 180°C przez około 40 min.

Comber jagnięcy z warzywami korzennymi

 

– 1 kg combra jagnięcego
– 4 marchewki
– pół cytryny
– pół czerwonej cebuli
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– garść orzechów włoskich, pokruszonych
– po gałązce rozmarynu i tymianku
– sól i pieprz

W pierwszym kroku przygotuj marynatę: wyciśnij sok z cytryny, dodaj sól, pieprz, tymianek, czosnek oraz orzechy.
Gotową marynatą posmaruj mięso, a następnie odstaw je do lodówki przynajmniej na godzinę. Obsmaż comber z każdej strony na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

Rozgrzej piekarnik do 200°C i umieść w nim mięso w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około półtorej godziny. Na 20 min przed końcem pieczenia do naczynia włóż cebulę, marchewkę, cytrynę i rozmaryn.

Comber udekoruj gałązkami ziół i serwuj prosto z patelni.

 

 

 

Makaron z grzybami leśnymi

 

– 250 g makaronu orecchiette albo innych muszelek
– 200 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki)
– 50 g mrożonego zielonego groszku
– kilka liści świeżego szpinaku
– szczypta natki pietruszki, posiekanej
– kilka listków mięty i mała gałązka rozmarynu
– 50 ml białego, wytrawnego wina
– ząbek czosnku, posiekany
– 50 g masła
– sól i pieprz

Ugotuj makaron do stanu al dente, odcedź i odstaw.

Grzyby pokrój w plasterki. I wrzuć je na patelnię z rozgrzaną połową kostki masła. Dosyp groszek. Smaż przez ok. 4 min., a po 2 min dodaj czosnek. Grzyby i czosnek powinny się lekko zarumienić.
Dopraw całość solą i pieprzem, dorzuć liście szpinaku i dolej wino. Przykryj patelnię i duś składniki przez kilka minut.
Następnie dołóż makaron, wymieszaj, dodaj drugą połowę masła i jeszcze raz wymieszaj. Zdejmij całość z ognia, posyp natką pietruszki i listkami mięty. Danie udekoruj gałązką rozmarynu i serwuj prosto z patelni.

Proponowane wina

placeholer-small
29.99*cena sugerowana

Old Tbilisi Alazani

Gws
czerwone półsłodkie nuty smakowe: dojrzałe owoce
idealne do ciasta
placeholer-small
29.99*cena sugerowana

Torre Oria Gran Reserva

Torre Oria
czerwone wytrawne nuty smakowe: dymne
idealne do czerwonego mięsa
placeholer-small
23.99*cena sugerowana

Porta do Castelo Alentejo

Enoforum - Carmin
czerwone półwytrawne nuty smakowe: czerwone owoce
idealne do makaronu
Poprzedni artykuł

Poprzedni artykuł

Za co kochamy seriale?

Następny artykuł

Toast za chłopaków!

Następny artykuł
Do góry
Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
Faktoria

Przy kieliszku wina
delektuj się inspiracjami od Faktorii Win.

Dołącz do naszego newslettera.
Uzupełnienie powyższego pola stanowi zgodę na otrzymywanie od spółki EUROCASH S.A. Z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, newslettera zawierającego treści marketingowe dotyczące oferty EUROCASH S.A. Zgodę można wycofać w każdym czasie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest EUROCASH S.A. z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu subskrypcji do newslettera oferty EUROCASH S.A. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Pani/Panu prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.