Jesienna uczta

Jesienna uczta

Wrzesień i październik to miesiące aromatycznych, polskich owoców, chrupiących orzechów i wreszcie – grzybów z naszych lasów. Na tych sezonowych rarytasach bazują dania, których idealnych uzupełnieniem będzie czerwone wino. Zobacz, jak przygotować prawdziwą, jesienną ucztę!

Jeżeli wykorzystasz dobrze wszystkie skarby jesieni, może ona stać się Twoją ulubioną porą roku! Przygotowaliśmy kilka smacznych propozycji kulinarnych, które pozwolą Ci smakować złotej polskiej jesieni na talerzu!

 

 

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i orzechami

– 2 gruszki
– 3 garści mieszanki sałat z rukolą
– garść orzechów: włoskich i laskowych
+ sos winegret:
– łyżka octu winnego
– 3 łyżki oliwy
– po szczypcie soli i pieprzu

Zacznij od przygotowania sosu: przypraw ocet szczyptą soli i poczekaj do momentu jej rozpuszczenia, następnie dolej oliwę, dopraw pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Na talerzach rozłóż liście sałaty, polej odrobiną sosu winegret i ułóż ozdobnie gruszkę pokrojoną w plastry. Całość posyp orzechami.

Tarta z jabłkami

– 5 jabłek
– 400 g mąki pszennej
– 200 g masła, schłodzonego
– 150 g cukru pudru
– jajko
– 2 żółtka
– łyżka cukru trzcinowego
– łyżeczka cynamonu
– szczypta soli

Na podłożu do ugniatania ciasta wysyp mąkę i dopraw ją szczyptą soli. Następnie dodaj dwa żółtka jajka i masło. Posiekaj całość nożem, by składniki połączyły się, a następnie ugniataj do uzyskania jednolitej masy.

Zrób z ciasta kulę, owiń ją folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj (3-4 mm grubości) i wytnij kształt koła o promieniu o 3 cm większym niż forma, której będziesz używać do pieczenia.

Przełóż wycięty krąg do formy, rozłóż ciasto równomiernie i przyciśnij mocno, by równomiernie przylegało. Nożem obetnij brzegi ciasta wystające poza formę.

Pokrój jabłka w cienkie plasterki, ułóż na cieście i posyp cukrem oraz cynamonem.

Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości ok. 1cm. Najpierw na wierzchu ciasta ułóż paski w jedną stronę. Następnie zacznij układać na zmianę poprzeczne, przeplatając je, aż powstanie kratka na całym cieście.
Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Tartę piecz w 180°C przez około 40 min.

Comber jagnięcy z warzywami korzennymi

 

– 1 kg combra jagnięcego
– 4 marchewki
– pół cytryny
– pół czerwonej cebuli
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– garść orzechów włoskich, pokruszonych
– po gałązce rozmarynu i tymianku
– sól i pieprz

W pierwszym kroku przygotuj marynatę: wyciśnij sok z cytryny, dodaj sól, pieprz, tymianek, czosnek oraz orzechy.
Gotową marynatą posmaruj mięso, a następnie odstaw je do lodówki przynajmniej na godzinę. Obsmaż comber z każdej strony na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

Rozgrzej piekarnik do 200°C i umieść w nim mięso w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około półtorej godziny. Na 20 min przed końcem pieczenia do naczynia włóż cebulę, marchewkę, cytrynę i rozmaryn.

Comber udekoruj gałązkami ziół i serwuj prosto z patelni.

 

 

 

Makaron z grzybami leśnymi

 

– 250 g makaronu orecchiette albo innych muszelek
– 200 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki)
– 50 g mrożonego zielonego groszku
– kilka liści świeżego szpinaku
– szczypta natki pietruszki, posiekanej
– kilka listków mięty i mała gałązka rozmarynu
– 50 ml białego, wytrawnego wina
– ząbek czosnku, posiekany
– 50 g masła
– sól i pieprz

Ugotuj makaron do stanu al dente, odcedź i odstaw.

Grzyby pokrój w plasterki. I wrzuć je na patelnię z rozgrzaną połową kostki masła. Dosyp groszek. Smaż przez ok. 4 min., a po 2 min dodaj czosnek. Grzyby i czosnek powinny się lekko zarumienić.
Dopraw całość solą i pieprzem, dorzuć liście szpinaku i dolej wino. Przykryj patelnię i duś składniki przez kilka minut.
Następnie dołóż makaron, wymieszaj, dodaj drugą połowę masła i jeszcze raz wymieszaj. Zdejmij całość z ognia, posyp natką pietruszki i listkami mięty. Danie udekoruj gałązką rozmarynu i serwuj prosto z patelni.

Proponowane wina

placeholer-small
23.99*cena sugerowana

Old Tbilisi Alazani

Gws

    Gruzja czerwone półsłodkie Rkatsiteli, Saperavi Ciasta
    placeholer-small
    24.99*cena sugerowana

    Torre Oria Gran Reserva

    Torre Oria

      Hiszpania czerwone wytrawne Tempranillo, Cabernet Sauvignon Czerwone mięso
      placeholer-small
      17.99*cena sugerowana

      Porta do Castelo

      Enoforum - Carmin

        Portugalia czerwone półwytrawne Trincadeira, Tinta Caiada, Touriga Nacional Makaron
        Poprzedni artykuł

        Poprzedni artykuł

        Za co kochamy seriale?

        Następny artykuł

        Toast za chłopaków!

        Następny artykuł
        splash splash splash splash splash splash splash splash splash splash splash
        Do góry
        Faktoria

        Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

        Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
        © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
        Test Smaku

        Dołącz do świata winnych inspiracji.

        Administratorem Pani / Pana danych jest Eurocash S.A. z siedzibą w Komornikach( 62-052) przy ul. Wiśniowej 11. ... czytaj więcej
        Administratorem Pani / Pana danych jest Eurocash S.A. z siedzibą w Komornikach (62-052) przy ul. Wiśniowej 11. Z administratorem można skontaktować się przez adres email Eurocash@eurocash.pl lub telefonicznie pod numerem 0-61 658 3000.

        Wyznaczyliśmy Inspektora Ochrony Danych, z którym może Pani / Pan skontaktować się poprzez email iod_ec@eurocash.pl, telefonicznie pod numerem 0-61 333 22 74 lub pisemnie na adres siedziby administratora. Z Inspektorem Ochrony Danych można się skontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych.

        Pani / Pana dane będą przetwarzane w celu:

        a) wysyłki newslettera – podstawą prawną jest niezbędność do wykonania umowy;

        b) komunikacji marketingowej – podstawą prawną przetwarzania danych jest prawnie uzasadniony interes administratora;

        c) ustalenia lub dochodzenia ewentualnych roszczeń lub obrony przed takimi roszczeniami przez Eurocash – podstawą prawną przetwarzania danych jest prawnie uzasadniony interes administratora.

        Pani / Pana dane mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenie administratora, w tym agencjom marketingowym oraz dostawcom programów do komunikacji mailowej.

        Dane będą przetwarzane przez okres trwania umowy oraz prawnie uzasadnionego interesu administratora. Okres przechowywania danych osobowych może zostać każdorazowo przedłużony o okres przedawnienia roszczeń, jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie niezbędne dla dochodzenia ewentualnych roszczeń lub obrony przed takimi roszczeniami przez administratora.

        Jako że Pani / Pana dane przetwarzane są w sposób zautomatyzowany na podstawie umowy – przysługuje Pani / Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych, które dostarczył/a Pani / Pan administratorowi, tj. do otrzymania ich od administratora w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani / Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych.

        Przysługuje Pani / Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania, ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania.

        W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani / Pana danych osobowych jest przesłanka prawnie uzasadnionego interesu administratora, przysługuje Pani / Panu prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani / Pana danych osobowych.

        Przysługuje Pani / Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych w państwie członkowskim Pani / Pana zwykłego pobytu, miejsca pracy lub miejsca popełnienia domniemanego naruszenia. W Polsce właściwym organem jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

        Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu świadczenia usługi newslettera. Niepodanie danych skutkuje brakiem możliwości wysyłki newslettera.
        Faktoria

        Przy kieliszku wina
        delektuj się inspiracjami od Faktorii Win.

        Dołącz do naszego newslettera.
        Administratorem Pani / Pana danych jest Eurocash S.A. z siedzibą
        w Komornikach( 62-052) przy ul. Wiśniowej 11. ... czytaj więcej
        Administratorem Pani / Pana danych jest Eurocash S.A. z siedzibą w Komornikach (62-052) przy ul. Wiśniowej 11. Z administratorem można skontaktować się przez adres email Eurocash@eurocash.pl lub telefonicznie pod numerem 0-61 658 3000.

        Wyznaczyliśmy Inspektora Ochrony Danych, z którym może Pani / Pan skontaktować się poprzez email iod_ec@eurocash.pl, telefonicznie pod numerem 0-61 333 22 74 lub pisemnie na adres siedziby administratora. Z Inspektorem Ochrony Danych można się skontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych.

        Pani / Pana dane będą przetwarzane w celu:

        a) wysyłki newslettera – podstawą prawną jest niezbędność do wykonania umowy;

        b) komunikacji marketingowej – podstawą prawną przetwarzania danych jest prawnie uzasadniony interes administratora;

        c) ustalenia lub dochodzenia ewentualnych roszczeń lub obrony przed takimi roszczeniami przez Eurocash – podstawą prawną przetwarzania danych jest prawnie uzasadniony interes administratora.

        Pani / Pana dane mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenie administratora, w tym agencjom marketingowym oraz dostawcom programów do komunikacji mailowej.

        Dane będą przetwarzane przez okres trwania umowy oraz prawnie uzasadnionego interesu administratora. Okres przechowywania danych osobowych może zostać każdorazowo przedłużony o okres przedawnienia roszczeń, jeżeli przetwarzanie danych osobowych będzie niezbędne dla dochodzenia ewentualnych roszczeń lub obrony przed takimi roszczeniami przez administratora.

        Jako że Pani / Pana dane przetwarzane są w sposób zautomatyzowany na podstawie umowy – przysługuje Pani / Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych, które dostarczył/a Pani / Pan administratorowi, tj. do otrzymania ich od administratora w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani / Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych.

        Przysługuje Pani / Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania, ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania.

        W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani / Pana danych osobowych jest przesłanka prawnie uzasadnionego interesu administratora, przysługuje Pani / Panu prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani / Pana danych osobowych.

        Przysługuje Pani / Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych w państwie członkowskim Pani / Pana zwykłego pobytu, miejsca pracy lub miejsca popełnienia domniemanego naruszenia. W Polsce właściwym organem jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

        Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu świadczenia usługi newslettera. Niepodanie danych skutkuje brakiem możliwości wysyłki newslettera.