Winne inspiracje

Idealny steak na Dzień Mężczyzn

Idealny steak na Dzień Mężczyzn

Mistrz kuchni od kuchni: sposób na doskonałego steka

Marcin w kuchni uwielbia prostotę, ale także dbałość o każdy szczegół. Dziś przygotuje dla Ciebie przepis na popisowy steak rib-eye z sosem béarnaise. Nie od dziś wiadomo, że z czerwonym mięsem idealnie komponuje się równie czerwone, wytrawne wino – w tym przypadku Old Tbilisi Alaverdi. Jednego można więc być pewnym – ta zgrana para nie będzie miała sobie sobie równych.

Steak

Składniki:

  • Steak rib-eye 300g (1 sztuka)
  • Czosnek 10g
  • Masło 25g
  • Tymianek 5g
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Steak wyjmij z lodówki na około 30 minut przed smażeniem i przypraw solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni smaż stek przez 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od preferencji dotyczącej wysmażenia. W połowie smażenia dodaj znowu odrobinę masła, czosnek i tymianek i polewaj stek roztopionym masłem przez kilka minut. Po usmażeniu odstaw stek na 5 minut, by odpoczął.

Sos Béarnaise

Jeśli chcesz wznieść swoje kulinarne umiejętności na wyższy poziom, a przy okazji poeksperymentować w kuchni możesz zaserwować stek w towarzystwie klasycznego sosu béarnaise. Ten bogaty, kremowy sos to doskonałe dopełnienie czerwonego mięsa.

Baza Beurre Blanc:

  • 2 średnie szalotki (pokrojone w kostkę)
  • ½ czosnku (posiekany)
  • 400 ml białego wina
  • 100 ml białego octu winnego
  • 1 łyżeczka rozgniecionego zielonego pieprzu
  • 2 łyżki suszonego estragonu

Przygotowanie bazy Buerre Blanc:
W garnku połącz szalotki, czosnek, białe wino, ocet, zielony pieprz i estragon. Gotuj na małym ogniu, aż płyn odparuje o połowę. Przecedź całość, aby pozbyć się resztek warzyw, a otrzymany płyn pozostaw do dalszego użycia.

Przygotowanie sosu Béarnaise:

  • 125 g szalotki (pokrojonej)
  • 15 g czosnku (posiekanego)
  • 200 ml białego wina
  • 50 ml białego octu winnego
  • 10 g marynowanego zielonego pieprzu
  • suszony estragon (do smaku)
  • 100 g masła

Gotowanie:
W garnku połącz szalotkę, czosnek, wino, ocet, zielony pieprz i estragon. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę, a następnie przecedź przez sitko.

Gotowy sos Béarnaise:

  • 80 g pasteryzowanego żółtka
  • 100 ml bazy Beurre Blanc
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 g zwykłego masła (200 g klarowanego)
  • 10 g świeżego estragonu (posiekanego)

Przygotowanie:
W misce ubij żółtka z przefiltrowaną bazą Beurre Blanc, solą, pieprzem i cukrem, aż masa stanie się gładka. Na małym ogniu, powoli dodawaj klarowane masło, ciągle mieszając, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Po dodaniu masła, dodaj świeży estragon i delikatnie wymieszaj. Sos jest gotowy do podania.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win