Pączki i wino? Poznaj niezwykłe połączenie idealne na Tłusty Czwartek!

Pączki i wino? Poznaj niezwykłe połączenie idealne na Tłusty Czwartek!

Zbliża się Narodowy Dzień Bicia Rekordów W Ilości Zjedzonych Pączków, zwany w skrócie Tłustym Czwartkiem. To dla Polaków święto bardzo ważne, rozbudzające głęboki sentyment i wspomnienie „pączka idealnego”.

Jego aromat, zakodowany w dzieciństwie, powraca do nas już na kilka tygodni przed imprezą ostatkową – dlatego nie potrzebujemy kalendarza, aby wiedzieć, kiedy ustawić się w kolejce po najlepsze pączki lub rozpocząć własną produkcję słodyczy. Nieważne, czy podamy wypieki z ulubionej cukierni czy spod własnej ręki – taką chwilę kulinarnego zapomnienia warto urozmaicić dobrym winem… Dobieramy wina do najbardziej popularnych przysmaków na Tłusty Czwartek!

Drożdżowe z różą - ulubione pączki Polaków

Statystycznie najwięcej zjadamy pączków z różą i powidłami śliwkowymi, dalej plasują się te mniej konserwatywne, nadziane np. kremem czekoladowym lub adwokatem. Wydawałoby się, że to już rozpusta, ale przecież można zaaranżować naprawdę elegancką pączkową ucztę z winem. Do tych z owocowym wnętrzem polecamy czerwone słodkie wino Kagor Cerkovni, w którym wyczuwalne są nuty owoców leśnych i czarnej porzeczki. Znakomicie podkreśli smak pulchnych, oblepiających palce lukrem pączków.

Chrupiące faworki - w małej osłodzie

Tłusty Czwartek to oczywiście nie tylko pączki, ale też faworki – lekkie i chrupiące, posypane hojnie cukrem pudrem. Ciasto faworków samo w sobie nie jest bardzo słodkie, dlatego możemy podać do nich wino słodkie i bardzo aromatyczne, a przy tym lekko orzeźwiające – jak np. białe półsłodkie Szöllősi Cserszegi Fűszeres, wino z północnych regionów Węgier. Wyróżnia się ono pięknym owocowo-kwiatowym aromatem, dlatego doskonale uzupełni spotkanie przy słodkich wypiekach.

Kruche, maślane… i urozmaicone lampką wina

Ustalmy jedno – kalorie w Tłusty Czwartek się nie liczą, za to tłuszcz jest bardzo ważnym nośnikiem smaków i aromatów. Dla jednych łasuchów Tłusty Czwartek to smażone na oleju lub smalcu pączki i faworki, dla innych ten dzień powinien pachnieć masłem. My nie deklarujemy przynależności do żadnego z tych obozów, ale jeśli kochacie kruche, maślane wypieki, to koniecznie spróbujcie połączyć je z białym, półsłodkim winem Daos Chardonnay z Mołdawii. Pięknie uwypukli ono aromat masła i delikatną słodycz ciasta.

Pysznego Tłustego Czwartku!

Proponowane wina

placeholer-small
21.99*cena sugerowana

Daos Chardonnay

Im Vinaria Bostavan Srl
białe półsłodkie nuty smakowe: owoce egzotyczne
idealne do ciasta
Poprzedni artykuł

Poprzedni artykuł

Rześki toast na Dzień Kobiet. Jakie wino wybrać?

Następny artykuł

Miłość jak wino

Następny artykuł
Do góry
Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę na wyświetlanie treści alkoholowych? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
Faktoria

Przy kieliszku wina
delektuj się inspiracjami od Faktorii Win.

Dołącz do naszego newslettera.
Uzupełnienie powyższego pola stanowi zgodę na otrzymywanie od spółki EUROCASH S.A. Z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, newslettera zawierającego treści marketingowe dotyczące oferty EUROCASH S.A. Zgodę można wycofać w każdym czasie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest EUROCASH S.A. z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu subskrypcji do newslettera oferty EUROCASH S.A. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Pani/Panu prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.