Jego aromat, zakodowany w dzieciństwie, powraca do nas już na kilka tygodni przed imprezą ostatkową – dlatego nie potrzebujemy kalendarza, aby wiedzieć, kiedy ustawić się w kolejce po najlepsze pączki lub rozpocząć własną produkcję słodyczy. Nieważne, czy podamy wypieki z ulubionej cukierni czy spod własnej ręki – taką chwilę kulinarnego zapomnienia warto urozmaicić dobrym winem… Dobieramy wina do najbardziej popularnych przysmaków na Tłusty Czwartek!
Drożdżowe z różą - ulubione pączki Polaków
Statystycznie najwięcej zjadamy pączków z różą i powidłami śliwkowymi, dalej plasują się te mniej konserwatywne, nadziane np. kremem czekoladowym lub adwokatem. Wydawałoby się, że to już rozpusta, ale przecież można zaaranżować naprawdę elegancką pączkową ucztę z winem. Do tych z owocowym wnętrzem polecamy czerwone słodkie wino Kagor Cerkovni, w którym wyczuwalne są nuty owoców leśnych i czarnej porzeczki. Znakomicie podkreśli smak pulchnych, oblepiających palce lukrem pączków.
Chrupiące faworki - w małej osłodzie
Tłusty Czwartek to oczywiście nie tylko pączki, ale też faworki – lekkie i chrupiące, posypane hojnie cukrem pudrem. Ciasto faworków samo w sobie nie jest bardzo słodkie, dlatego możemy podać do nich wino słodkie i bardzo aromatyczne, a przy tym lekko orzeźwiające – jak np. białe półsłodkie Szöllősi Cserszegi Fűszeres, wino z północnych regionów Węgier. Wyróżnia się ono pięknym owocowo-kwiatowym aromatem, dlatego doskonale uzupełni spotkanie przy słodkich wypiekach.
Kruche, maślane… i urozmaicone lampką wina
Ustalmy jedno – kalorie w Tłusty Czwartek się nie liczą, za to tłuszcz jest bardzo ważnym nośnikiem smaków i aromatów. Dla jednych łasuchów Tłusty Czwartek to smażone na oleju lub smalcu pączki i faworki, dla innych ten dzień powinien pachnieć masłem. My nie deklarujemy przynależności do żadnego z tych obozów, ale jeśli kochacie kruche, maślane wypieki, to koniecznie spróbujcie połączyć je z białym, półsłodkim winem Daos Chardonnay z Mołdawii. Pięknie uwypukli ono aromat masła i delikatną słodycz ciasta.
Pysznego Tłustego Czwartku!