Idealny pomysł na obiad z nutą zaskoczenia: sandacz w cytrynowym beszamelu i Hardys Sauvignon Blanc.
Jesienią dania z ryb smakują jeszcze lepiej, dlatego skorzystaj z przepisu naszego szefa kuchni Marcina! Koniecznie podaj sandacza z Hardys VR Sauvignon Blanc o wyczuwalnych nutach marakui i agrestu – wino to idealnie pasuje do ryb.
PRZEPIS:
Składniki:
- sandacz 200 g
- masło 10 g
- mąka pszenna 20 g
- mleko 25 ml
- śmietana 25 ml
- sok z cytryny 30 ml
- szczypta gałki muszkatołowej
- cukinia 20 g
- groszek strączkowy 20 g
- fasolka szparagowa 30 g
- ziemniak 45 g
PRZYGOTOWANIE:
Smażyć sandacza od strony skóry na maśle, aż przybierze złocisty kolor.
Rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę i gałkę muszkatołową, zaparzyć. Następnie wlać podgrzane wcześniej mleko i śmietanę, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dodać cytrynę.
Zanurzyć fasolkę szparagową i groszek najpierw we wrzątku, a później zimnej wodzie. Pokroić fasolkę na części po 1 cm. Pokroić ugotowane warzywa – cukinię w talarki, a ziemniaki w kostkę.
Wyłożyć sandacza na talerz, polać go beszamelem, dodać pokrojone warzywa.