Winne inspiracje

Nowy przepis
od mistrza kuchni

Nowy przepis <br>od mistrza kuchni

Marcin serwuje wyjątkową zgraną parę: schab w glazurze i Old Tbilisi Alaverdi

Sięgnij po gruzińskie wino i podaj je z wyjątkowym daniem na podstawie przepisu mistrza kuchni Marcina! Zachwyć się aromatem pełnym wiśni, czereśni, śliwek, jeżyn, a także nut kawy, czekolady i przypraw korzennych, z jakich słynie Old Tbilisi Alaverdi.

PRZEPIS:

Składniki:

  • schab z kością 2 kg
  • woda 1 800 ml
  • sól 88 g
  • cukier 12 g
  • koncentrat z buraka krakus 200 ml
  • liść laurowy 3 szt
  • rozmaryn 4 g
  • pieprz czarny ziarno 6 g
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • miód 100 g
  • sos Worchester 25 g
  • ocet winny czerwony 12 ml
  • sos ostrygowy 8 ml
  • musztarda Dijon 25 g
  • szczypta chipotle papryka
  • woda 100 ml

PRZYGOTOWANIE:

Umyć i dokładnie osuszyć schab.

Przygotować solankę, ostudzić do 60OC i dodać koncentrat z buraka. Zalać solanką schab do pełnego zanurzenia. Włożyć garnek na kilka-kilkanaście godzin do lodówki, a na koniec ponownie osuszyć mięso.

Wymieszać przyprawy: liść laurowy, rozmaryn, pieprz czarny ziarno i ziele angielskie. Natrzeć przyprawami schab, owinąć folią i zostawić na 8-12 godzin w lodówce.

Połączyć w wodzie miód, sos Worchester, ocet winny, sos ostrygowy, musztardę Dijon i paprykę chipotle. Gotować aż zgęstnieje, do osiągnięcia konsystencji glazury.

Posmarować schab glazurą i piec w temperaturze 220OC bez przykrycia przez kwadrans. Po upływie wskazanego czasu wyciągnąć mięso, znowu posmarować glazurą, włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut i zmniejszyć temperaturę do 200OC. Piecz schab jeszcze 50 minut, co 15 minut smarując glazurą.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win