![Podane i polane <br/>na rozpoczęcie lata](https://faktoriawin.pl/wp-content/uploads/2024/12/tartaletka-baner.png)
Mamy przepis idealny na lato:
tarta z owocami i nowy Lieblingsmuss!
Słodki deser z sezonowymi owocami i musująca nowość? A my na to jak na lato! Poznaj sprawdzony przepis od naszego szefa kuchni, Marcina na powitanie lata i połącz go z orzeźwiającą nowością Lieblingsmuss!
PRZEPIS (10 PORCJI):
Składniki na spód tarty:
- mąka 250 g
- masło 150 g
- cukier 12,5 g
- sól 2,5 g
- jajko
Składniki na krem z białej czekolady:
- biała czekolada 310 g
- liść laurowy 5 szt.
- żelatyna w płatkach 5 g
- śmietana 34% 150 g
- ricotta 150 g
- mascarpone 150 g
Składniki na warstwę owocową:
- owoce, np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki – łącznie 500 g
- cukier 100 g
- woda 100 g
Składniki na paloną białą czekoladę:
- biała czekolada 100 g
Dekoracja:
- kilka jadalnych kwiatów
Przygotowanie:
Spód tarty:
Wszystkie składniki połączyć z miękkim masłem. Uformować kulę i schłodzić w lodówce. Wyciągnąć z lodówki, wyciąć kształt form i rozwałkować na grubość około 3 mm. Włożyć ciasta do form na tarty, wyłożyć na nie papier do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Piec przez godzinę w temperaturze 165°C.
Krem z białej czekolady:
Zagotować śmietanę z liśćmi laurowymi. Dodać namoczoną żelatynę, a po wymieszaniu zalać przygotowaną w innym naczyniu białą czekoladę i wystudzić do temperatury 12-15°C. Dodać ricottę i mascarpone. Zblendować na gładką masę i przestudzić do temperatury 4°C. Przełożyć do rękawa kuchennego i wyłożyć na przestudzone spody tart.
Owoce:
Wszystkie owoce umyć i pokroić. Wodę zagotować z cukrem. Dodać do owoców i wyłożyć je na górę tarty.
Palona biała czekolada:
Białą czekoladę pokroić drobno i rozsypać na blasze wyłożonej silikonową matą do pieczenia. Piec w 175°C przez około 7-8 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Następnie wystudzić czekoladę i posiekać nożem jak najdrobniej. Dodać na wierzch tarty.
Garnish:
Ozdobić tartę jadalnymi kwiatami.