Winne inspiracje

Podane i polane na Dzień Mamy

Podane i polane na Dzień Mamy

Mamy przepis dla mamy!
Zainspiruj się, a potem podbij jej serce i podniebienie!

Chcesz sprawić swojej mamie wyjątkową przyjemność? Jesteś w dobrym miejscu, bo mamy coś dla każdej mamy. Poznaj przepis na tartę cytrynową z bezą od naszego szefa kuchni, Marcina i zaskocz swoją mamę w dniu jej święta. Do tego deseru wybierz wino Casal da Seara, które świetnie podbije jego smak!

PRZEPIS (10 PORCJI):

Składniki na spód tarty:

  • mąka 250 g
  • masło 150 g
  • cukier 12,5 g
  • sól szczypta
  • jajko 1 szt.

Składniki na środek tarty:

  • sok z cytryny 140 g
  • cukier 150 g
  • całe jaja 190 g
  • skórka z cytryny ½ łyżeczki
  • xantana 0,75 g
  • miękkie masło 165 g

Składniki na żel waniliowy:

  • woda 100 ml
  • sok z cytryny 13 g
  • cukier 13 g
  • agar 3 g
  • laska wanilii

Składniki na bezę z werbeną:

  • białka 2 szt.
  • cukier 120 g
  • woda 40 g
  • żelatyna płatki 3 g
  • werbena cytrynowa 2 g

Składniki na garnish:

  • limonka 1 szt.
  • cukier 16 g
  • woda 16 g
  • świeża werbena

Przygotowanie:

Spód tarty:

Łączymy składniki suche z masłem, na koniec dodajemy miękkie masło. Chłodzimy. Wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wkładamy ciasto na foremki do tartaletek, przygniatamy folią z suchymi ziarnami. Pieczemy w 165 stopniach przez godzinę.

 

Środek tarty:

Jaja ucieramy z cukrem, xantanę łączymy z sokiem z cytryny. Dodajemy do utartych jaj. Następnie podnosimy temperaturę masy do 85 stopni, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i dodajemy miękkie masło, wylewamy na schłodzone spody tarty.

 

Żel waniliowy:

Wszystkie składniki na żel (poza wanilią) łączymy i zagotowujemy. Następnie rozcinamy laskę wanilii, nasiona dodajemy do żelu i gotujemy jeszcze chwilę. Po wystygnięciu wykładamy na tarty.

Beza z werbeną:

Ubijamy białka, dodajemy syrop cukrowy (po wymieszaniu cukru z wodą) i podgrzewamy w piekarniku do 115 stopni, następnie po wyschnięciu bezy, smarujemy jej wierzch namoczoną żelatyną i posypujemy posiekaną werbeną. Po zastygnięciu żelatyny, bezę łamiemy i układamy na deserze.

Garnish:

Wymieszać ze sobą cukier, wodę, werbenę i startą skórkę z limonki. Polać złożony na talerzu deser.

 

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win