Gorąco? To chłodnik… z winem Kumala Chardonnay!
Odkryj przepis na chłodnik z palonym ziemniakiem od naszego szefa kuchni, Marcina! Połącz to danie z winem Kumala Chardonnay z oferty Faktorii Win i zapewnij sobie idealnie zgraną parę na gorące dni!
PRZEPIS (2 PORCJE):
Składniki na bazę chłodnika:
- czosnek 2 g
- ogórek 20 g
- seler naciowy 14 g
- rzodkiewka 20 g
- koper włoski 20 g
Składniki na marynatę:
- ocet winny biały 66 ml
- cukier 66 g
- woda 34 ml
Składniki na chłodnik:
- śmietanka 15% 266 ml
- baza chłodnika
- zakwas z buraka 80 ml
- sok z buraka 26 ml
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- czosnek 2 g
Składniki na palonego ziemniaka:
- ziemniaki młode 200 g
Składniki na piankę:
- mleko sojowe 80 ml
- sok z cytryny 8 ml
- szczypta soli
- lecytyna sojowa 0,6 g
Składniki na garnish:
- cebula dymka
- kwiaty kopru
- siekany koper
Przygotowanie:
Baza chłodnika:
Warzywa zetrzeć na tarce. Zagotować składniki na marynatę. Zalać warzywa wrzącą marynatą. Wystudzić i odcedzić.
Chłodnik:
Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami za pomocą blendera.
Ziemniak palony:
Ugotować młode ziemniaki w mundurkach i opalić je palnikiem lub upiec albo zgrillować, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Pianka:
Połączyć zimne mleko, sok z cytryny i sól, zagotować i przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Dodać lecytynę sojową.
Garnish:
Po nalaniu chłodnika i wyłożeniu na niego ziemniaków, dodać na wierzch piankę i ozdabiamy danie cebulką, koperkiem i kwiatami kopru.