Musujący karnawał

Musujący karnawał

Kiedy najczęściej sięgamy po wino musujące? Zazwyczaj wtedy, gdy chcemy coś uczcić lub podkreślić odświętny charakter wydarzenia. Jednak czy naprawdę potrzebujemy eleganckiej imprezy, aby złapać za butelkę pełną przyjemnych bąbelków? Oczywiście, że nie!

Doskonale rozumiemy, że nie każdy ma w zwyczaju przebierać się w smoking na wieczorne wyjście, oraz to, że w pewnych kręgach za imprezę uchodzi także noc z Netflixem (i bardzo dobrze, bo do popcornu najlepiej pasuje prosecco).
Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawostek, które przybliżą Wam temat win musujących i pozwolą swobodniej po nie sięgać podczas przedkarnawałowych zakupów i nie tylko.

Jak powstają bąbelki?

Dwa najczęstsze sposoby produkcji wina musującego to metoda szampańska, zwana równieżmetodą tradycyjną oraz metoda Charmata. Bąbelki w szampanie i winach musującychprodukowanych metodą szampańską (cava, crémant) pochodzą z drugiej fermentacji, któraodbywa się pod korkiem w butelce i zajmuje lata (lub minimum 9 miesięcy w przypadkucavy), aby osiągnąć pożądany rezultat. Włoskie prosecco powstaje w bardziej efektywny, aprzez to tańszy sposób – w tym przypadku druga fermentacja odbywa się w zbiornikach zestali nierdzewnej jeszcze przed butelkowaniem wina.

Musująca konkurencja szampana

Szampania rzeczywiście ma monopol na szampana, ale ten region nie jest jedynymproducentem wina musującego. W rzeczywistości Francja ma też inną kategorię wysokiejjakości win musujących, zwaną crémant, produkowanych przy użyciu tej samej metody, leczna mniej restrykcyjnych zasadach dotyczących starzenia i gatunków użytych winogron, stąddużo bardziej przystępne ceny.

Bąbelki do wyboru, do koloru

Oznaczenie zawartości cukru w przypadku prosecco może być mylące. Dry jest najsłodszymstylem, znanym z wyraźnie owocowego charakteru. Extra dry to najbardziej tradycyjny stylProsecco, mniej słodki niż ten oznaczony jako Dry. Brut to z kolei najbardziej wytrawny stylz najmniejszą ilością cukru resztkowego. Wino Brut ma zwykle drobne bąbelki i bardziejmineralną jakość. Hiszpańska cava jest zwykle bardziej aromatyczna niż prosecco i majeszcze większe spektrum łączenia z różnorodnym jedzeniem. W przypadku cavy,stopniowanie od najbardziej do najmniej wytrawnych wygląda następująco: Brut NatureExtra Brut, Brut, Extra Secco, Secco, Semi-Secco, Dulce. Pamiętajcie, że kolor wina nie manic wspólnego z jego słodyczą. Jeśli na etykiecie wina jest napisane „Brut”, to możecie byćpewni, że jest to wino wytrawne, nawet jeśli jest różowe.

Kulinarny uniwersalizm win musujących

Wina musujące mogą towarzyszyć różnym posiłkom, od aperitifu po deser. Lżejsze, bardziejkwiatowe style najlepiej sprawdzają się na początku posiłku, a bogatsze i kremowe mogąstawić czoła bardziej aromatycznym potrawom. Pamiętajcie, że bąbelki uwielbiają słoneprzekąski, a dzięki swojej kwasowości nie zgubią się nawet w obliczu majonezu. Jeśli chodzio słodkie zakończenie, w końcu karnawał nie obędzie się bez deserów, to warto poszukaćaromatycznych półwytrawnych win musujących, które dodadzą słodkościom wyrafinowania icharakteru. Drobne bąbelki i rześka kwasowość równoważą cukier i kremowość smakołykówtakich jak panna cotta, lody waniliowe, czekoladowe suflety, a także desery z owocami.

Przykładowe propozycje łączenia win musujących z jedzeniem:

  • Prosecco: maślany popcorn, chipsy, solone migdały, kanapki, smażone owoce morza
  • Cava: tortille, krewetki z czosnkiem, wędliny, sałatki z owocami, risotto, twarde sery, jajka, sushi
  • Szampan: owoce morza, łosoś, ser brie, salami, desery owocowe, maślane ciasteczka

Cieszcie się bąbelkami w niezobowiązujący sposób i na swoich zasadach, nie rozbijając przy tym banku. Niektóre z najlepszych win musujących z Włoch, Francji czy Hiszpanii są dostępne za ułamek ceny prawdziwego szampana i mogą sprawić, że zwykłe spotkanie z przyjaciółmi, czy sobotni leniwy brunch staną się o wiele przyjemniejsze.

Proponowane wina

placeholer-small
34.99*cena sugerowana

Amanti Prosecco Dry

ENOITALIA S.P.A.
białe półwytrawne nuty smakowe: owoce egzotyczne
 
placeholer-small
29.99*cena sugerowana

Jaume Serra CAVA Brut

J.Garcia Carrion
białe wytrawne nuty smakowe: orzeźwiające
 
placeholer-small
29.99*cena sugerowana

Jaume Serra CAVA Semi Seco

J.Garcia Carrion
białe półsłodkie nuty smakowe: orzeźwiające
 
Poprzedni artykuł

Poprzedni artykuł

Kup ulubione wino na frisco.pl!

Następny artykuł

Najlepsze wina na świąteczny stół

Następny artykuł
Do góry
Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę na wyświetlanie treści alkoholowych? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win
Faktoria

Przy kieliszku wina
delektuj się inspiracjami od Faktorii Win.

Dołącz do naszego newslettera.
Uzupełnienie powyższego pola stanowi zgodę na otrzymywanie od spółki EUROCASH S.A. Z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, newslettera zawierającego treści marketingowe dotyczące oferty EUROCASH S.A. Zgodę można wycofać w każdym czasie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest EUROCASH S.A. z siedzibą w Komornikach ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu subskrypcji do newslettera oferty EUROCASH S.A. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Pani/Panu prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.