Lody – mniam! Kiedy tylko zaczynają się upały, zajadamy się nimi niezależnie od wieku. Nawet osoby będące na diecie mogą odnaleźć w bogatej ofercie kawiarni niskosłodzone lody dla siebie. Większość z nas potrafi wskazać swoje ulubione lody, jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia, dlatego powoli, ale konsekwentnie, rozpoczynamy komponować wariacje z mrożonymi słodkościami. Aby nadać takiemu deserowi eleganckiego charakteru, możemy skropić go orzeźwiającym winem lub też… bazować na dobrej butelce wina, z której powstaną lody. Istnieją gatunki win, które w takich deserach wypadają najlepiej – polecają je Wam nasi specjaliści. Zobacz, jak przygotować własne lody, sorbety i lodowe smoothies z dodatkiem lekkiego wina!
Klasycznie i zachwycająco - wino z owocami
Frosé
- 750ml słodkiego lub półsłodkiego rosé np. Relumbron White Zinfandel
- ok. 250g zamrożonych truskawek
opcjonalnie:
- 2łyżki soku z cytryny/limonki
- cukier do smaku (jeżeli wino nie jest słodkie)
- dodatkowe kostki lodu (jeżeli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję i jeść deser łyżeczką)
- Połącz wszystkie składniki w blenderze kielichowym i miksuj do osiągnięcia gładkiej substancji.
- Rozlej do kieliszków (możesz użyć szerokich kieliszków do szampana) i podawaj natychmiast.
- Do dekoracji użyj np. listków bazylii.
Wypróbujcie połączenia smaków:
Owoce | Wino | Dekoracje |
Arbuz | Rosé | listki mięty |
Mango | Sauvignon Blanc | fiołki |
Brzoskwinia | Muskat | lawenda |
Owoce tropikalne | Pinot Grigio | plasterek ananasa |
Gruszka | Pinot Hrigio | tymianek |
Cytrusy | Prosecco/Cava | plasterek pomarańczy |
*stosując takie same proporcje, jak w przepisie powyżej, owoce muszą być zamrożone
Totalna świeżość - włoskie bąbelki z cytrusami
Jeśli tak jak my kochacie słoneczne smaki Sycylii, to koniecznie spróbujcie cytrusowej granity. Tak smakuje esencja lata.
Cytrusowa granita z prosecco:
- 750 ml Prosecco Amati
- sok z ½ pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- sok z 1limonki
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki miodu (delikatnego w smaku)
- odrobina startego imbiru do dekoracji
- Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Przelej do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki.
- Co 30-40 min zamieszaj masę, by rozbić powstające kryształki lodu.
- Powtarzaj mieszanie przez ok 4h, po tym czasie granita jest gotowa.
- Nałóż do kieliszków, udekoruj drobno startym imbirem i listkami mięty.
Nieoczywiste lody o smaku wina
Mamy też coś dla miłośników mlecznych, kremowych lodów.
Kremowe lody z białego wina
- szklanka słodkiego wina Muscat np.Canepa Classico Moscato
- 2 opakowania słodkiej śmietanki kremówki
- 80-100g cukru pudru ( w zależności od tego jak bardzo słodkie jest wino)
- 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Przelej wino do miski i stopniowo dodawaj cukier puder mieszając trzepaczką.
- Następnie stopniowo dodawaj kremówkę kontynuując mieszanie trzepaczką przez ok.3-4 minuty, aż masa znacząco zgęstnieje.
- Przelej masę do plastikowego pojemnika (musi być suchy) i włóż do zamrażarki.
- Pamiętaj, aby przemieszać lody ok. 5 razy, co 40-45 minut
- Podawaj lody w kieliszkach do szampana lub pucharkach. Do dekoracji użyj ulubionych owoców.
Przepis na spontaniczny wieczór z przyjaciółmi
Jeżeli w codziennym biegu zabrakło Wam czasu na przygotowanie deseru z prawdziwego zdarzenia, nic straconego! Z tym przepisem i tak uda Wam się zaskoczyć gości oryginalnie podanym poczęstunkiem. Wystarczy skorzystać z dwóch przepysznych gotowych produktów – sorbetu malinowego i szampana Prosecco Amati . Przygotujcie szerokie kieliszki i umieśćcie w nich gałkę sorbetu. Następnie wypełnijcie resztę pysznym prosecco. Udekorujcie świeżymi jeżynami. Pycha!