Winne inspiracje

Wina na spotkania przy słodkich wypiekach

Wina na spotkania przy słodkich wypiekach

Do pączków zazwyczaj podaje się filiżankę dobrej kawy, jednak my nie mamy zamiaru przechadzać się ciągle tymi samymi, utartymi ścieżkami. Tłusty Czwartek jest dla hedonistów, dlatego wprowadzamy go na wyższy poziom i pączki łączymy z winem. Zakładamy, że zjecie minimum jednego.

Dla przywiązanych do tradycji...

Konfitura z róży ma tylu zwolenników, co przeciwników, jednak staroświecki, lukrowany pączek z różą to ikona. Jest lekki i puszysty, ale wciąż bogaty i dekadencki. Jeśli kochacie różany aromat i za nic nie dacie sobie wmówić, że istnieje inny pączek niż ten z różą, to możecie dodatkowo spotęgować kwiatowy efekt schłodzonym napojem na bazie wina z subtelnymi nutami wody różanej Vines And Roses. Frakcji przeciwnej, która z pewnością sięgnie po alternatywne owocowe nadzienie, np. powidła śliwkowe, polecamy czerwone wino o intensywnym smaku dojrzałych owoców. Może to być półsłodkie DAOS Cabernet Sauvignon albo słodkie wino Alexander The Great, w którym obok szczepu cabernet sauvignon występuje merlot, nadający mu aksamitną gładkość i aromat przypraw.

... dla idących z duchem czasu…

Drożdżowy pączek to materia niezwykle plastyczna – dzielnie znosi eksperymenty na jego puchatym wnętrzu i wdzięcznie prezentuje się w różnych słodkich szatach – lukrze, pudrze czy czekoladzie. Nam przypadło do gustu nadzienie, które od jakiegoś czasu robi furorę na wielu cukierniczych frontach – słony karmel. Dodatek soli wspaniale przełamuje tłustość i słodycz tego deseru i wręcz woła o musujący, lekko mineralny efekt w kieliszku, dlatego bez wahania sięgnijcie po bąbelki. Wina musujące to genialny dodatek do potraw smażonych, cudownie balansują ciężką nutę głębokiego tłuszczu i odświeżają paletę. Cava nie bez powodu zyskuje w gastronomii miano wina – super bohatera, który sprosta i hiszpańskiej tortilli i polskim pączkom. Wybierzcie półwytrawną lub wytrawną Cavę Jaume Serra i sprawdźcie sami!

… i dla indywidualistów.

Zapraszamy teraz do stołu bohatera drugiego planu – faworki. Pączek nie może przecież zgarnąć całego splendoru, a my nie chcemy narazić się licznym fanom tego lekkiego, chrupiącego deseru. Ciasto faworków samo w sobie nie jest słodkie, dlatego możemy podać do nich coś bardziej aromatycznego. My, wciąż urzeczeni połączeniem efektu głębokiego smażenia z bąbelkami, wybieramy orzeźwiające różowe wino musujące Moscato Amanti – słodkie i pełne skoncentrowanego smaku, zrównoważone przyjemną kwasowością z charakterystycznymi nutami brzoskwiń i nektarynek. 
Wino do deseru to wciąż zupełnie niewinna przyjemność, prawda? 😉

Proponowane wina

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win