Winne inspiracje

Soczysty burger z grilla

Soczysty burger z grilla

Sezon Na: soczystego burgera z grilla

Marcin jak zawsze stawia na balans między prostotą a wyrazistym smakiem. Tym razem zabiera nas w kulinarną podróż, której głównym bohaterem jest soczysty burger wołowy z ostrym sosem, francuskim serem mimolette i dodatkiem konfitury cebulowej.

Całość najlepiej smakuje w towarzystwie wyrazistego czerwonego wina. B.Ink Red – z nutą ciemnych owoców i szczyptą pieprzu – idealnie dopełnia smak grillowanego mięsa i pikantnych dodatków. To zgrana para, która zamienia domowy posiłek w kulinarne doświadczenie z charakterem.

Burger

Składniki:

  • Mięso wołowe 200g (najlepiej z minimum 20% tłuszczu)
  • Ser mimolette (2 cienkie plasterki lub tarty)
  • Czerwona cebula (1/2 sztuki, pokrojona w piórka)
  • Masło klarowane lub oliwa do smażenia
  • Ogórki pickle (kilka plasterków)
  • Maślane bułki (2 sztuki)
  • Sól i pieprz do smaku

Pikantny sos z konfiturą cebulową

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu Trinidad Scorpion (lub mniej, jeśli wolisz łagodniej)
  • 1 łyżka konfitury cebulowej

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w miseczce. Sos powinien być kremowy, lekko słodki i przyjemnie ostry – idealny do burgera, który nie boi się mocnych akcentów.

Przygotowanie burgera:

Mięso uformuj w kulkę i delikatnie spłaszcz, zachowując luźną strukturę. Przypraw solą i pieprzem tuż przed smażeniem. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oliwy połóż mięso i smaż przez 2-3 minuty z jednej strony. Następnie odwróć kotlet i dorzuć na tę samą patelnię pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Mięso będzie się dalej smażyć, a cebula zacznie się karmelizować, pochłaniając smak i aromat tłuszczu z burgera. Gdy mięso będzie prawie gotowe, połóż na nie plaster sera mimolette i pozwól mu się roztopić. Na roztopiony ser od razu nałóż skarmelizowaną cebulę, a całość przykryj pokrywką, by składniki dobrze się połączyły i podgrzały. W międzyczasie przekrój maślaną bułkę i podpiecz ją na suchej patelni lub w piekarniku, aż będzie lekko chrupiąca. Na dolną część bułki nałóż pikantny sos, ułóż mięso z roztopionym serem i cebulą, dodaj plasterki ogórków i przykryj górną częścią bułki. Serwuj od razu – najlepiej z kieliszkiem B.Ink Red.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win