Winne inspiracje

Sernik z koziego sera z truskawkami w syropie z kwiatów bzu

Sernik z koziego sera z truskawkami w syropie z kwiatów bzu

Mistrz kuchni od kuchni: pyszny letni sernik z koziego sera z truskawkami

Marcin jak zawsze stawia na balans między prostotą a wyrazistym smakiem. Tym razem zabiera nas w kulinarną podróż, której głównym bohaterem jest sernik z koziego sera, delikatnie uzupełniony truskawkami w syropie z kwiatów bzu, oraz aromatycznymi sezamkami z siemieniem lnianym. Całość doskonale współgra z kieliszkiem Amanti Prosecco Extra Dry, którego musujący, lekko wytrawny charakter świetnie podkreśla świeżość truskawek i kremowy sernik. To deser, który przyciąga zarówno smakiem, jak i elegancją podania.

Sernik z koziego sera z truskawkami w syropie z kwiatów bzu

Składniki:

Sernik:

  • 250 g serka koziego
  • 125 ml ubitej śmietany
  • 125 ml mleka migdałowego
  • 80 g brązowego masła
  • 8 g żelatyny
  • 85 g cukru
  • 250 g truskawek
  • 100 g syropu z kwiatów bzu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z ½ cytryny

Sezamki:

  • 100 g cukru
  • 50 g złotego siemienia lnianego

Do dekoracji:

  • truskawki w kawałkach
  • kwiaty goździka

Przygotowanie:

Na początek przygotuj spód sernika: w rondelku roztop brązowe masło i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstaw na chwilę. W dużej misce połącz serek kozi z ubita śmietaną, mleko migdałowe oraz cukier, a następnie wlej ostudzone masło. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj, a potem przelej masę do formy na sernik. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aż masa stężeje.

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na ćwiartki. W garnku połącz syrop z kwiatów bzu, brązowy cukier oraz sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Do gorącego syropu wrzuć pokrojone truskawki i gotuj przez kilka minut, aż będą miękkie i nasiąkną słodko-kwiatowym syropem.

W międzyczasie przygotuj sezamki: na suchej patelni rozgrzej cukier, aż zacznie topnieć. Dodaj siemię lniane i mieszaj, aż cukier zacznie się karmelizować i utworzy jednolitą masę. Wylej na papier do pieczenia, poczekaj aż wystygnie, a następnie pokrój w małe kawałki.

Po stężeniu sernika, wyłóż na wierzch truskawki w syropie, a następnie udekoruj deser paskami świeżych truskawek oraz kwiatami goździka. Serwuj schłodzone, najlepiej z kieliszkiem Amanti Prosecco Extra Dry, które zharmonizuje się z kwiatowym aromatem bzu i świeżością truskawek.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win