Winne inspiracje

Przepisy na święta z nutą wina na talerzu

Przepisy na święta z nutą wina na talerzu

W Wigilię zazwyczaj trzymamy się starych, sprawdzonych rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednak Pierwszy i Drugi dzień Świąt umożliwia nam pewne pole do popisu. Z tej okazji mamy dla Was kilka – z pozoru klasycznych – przepisów, wzbogaconych o ciekawe, smakowite dodatki oraz oczywiście wino, występujące zarówno w potrawach, jak i w kieliszku! Do przyrządzenia wszystkich dań możecie użyć tego samego wina, które rekomendujemy do ich serwowania. Sprawdźcie nasze przepisy i przetestujcie je na własnym podniebieniu.

Polędwiczka wieprzowa z czerwonym pieprzem i bekonem w sosie winno-balsamicznym

Na początek świąteczny klasyk z aromatycznym twistem. Dodatek czerwonego pieprzu, bekonu oraz sosu zredukowanego na bazie wina i octu balsamicznego sprawi, że delikatna polędwiczka wieprzowa nabierze niezwykle wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Do tego dania polecamy wytrawne czerwone hiszpańskie wino, pochodzące z południowo-wschodniej prowincji Hiszpanii – Castillo San Simon.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 500 g
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego (lub utłuczonego w moździerzu) czerwonego pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 7-8 cienkich plastrów bekonu
  • 1 łyżka oleju

Sos winno-balsamiczny:

  • 250 ml czerwonego wina
  • duża łyżka masła
  • 100 ml bulionu
  • pieprz, sól i cukier do smaku
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

MIĘSO:

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Polędwicę posmaruj sosem sojowym i musztardą, dopraw solą morską, posmaruj oliwą, a następnie obtocz w pieprzu i zawiń w bekon. Tak powstałą roladkę posmaruj olejem. Rozgrzej dużą patelnię (najlepiej żeliwną) i obsmaż roladę na złoty kolor z każdej strony (około 7-8 minut obsmażania). Przełóż na blaszkę i piecz przez 16 minut. Wyjmij, przełóż na półmisek i zostaw na około 10 minut, aby mięso odpoczęło. Polędwicę pokrój na około dwucentymetrowe plastry.

SOS:

Rozpuść masło na patelni, dodaj bulion i wino. Całość musi redukować się do otrzymania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem, octem balsamicznym oraz odrobiną cukru.

I gotowe! Podawaj plastry polędwiczki z sosem balsamicznym i pieczonymi na złoto ziemniakami oraz winem Castillo San Simon.

Wolno pieczony maślany łosoś z sosem cytrynowym.

Do tej rozpływającej się w ustach ryby, polecamy białe wino Soave Vitis Nostra, które delikatnie podkreśli jej niezwykle kremową, maślaną strukturę.

Składniki na 4 porcje:

ŁOSOŚ:

  • 600-800 g filetu z łososia podzielone na 4 porcje
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z cytryny,
  • sól, pieprz

SOS CYTRYNOWY:

  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki białego wina
  • sól
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka miodu
  • po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki

Przygotowanie:

ŁOSOŚ:

Rozgrzej piekarnik do 130°C. Usuń skórę z łososia. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj go stopionym masłem. Posyp pergamin odrobiną soli (tam, gdzie będziesz układać łososia). Wyłóż kawałki ryby na blasze w równych odstępach. Obficie posmaruj wierzch i boki łososia stopionym masłem. Skrop sokiem z cytryny, a następnie posyp solą morską. Tak przygotowaną rybę umieść w piekarniku i ustaw minutnik na 10 minut. Czas pieczenia może wynosić od 12 do 20 minut, w zależności od grubości i wagi mięsa.
Sprawdź łososia po 10 minutach. Jeśli jest gotowy, to widelec lub cienki, ostry nóż, wbity w najgrubszą część mięsa, powinien w nie wejść bez oporu. Po upieczeniu wyjmij rybę z piekarnika i posmaruj wierzch odrobiną masła, posyp czarnym pieprzem i skórką z cytryny. Pozostaw na kilka minut.

SOS CYTRYNOWY

Drobno posiekaj czosnek i szalotki. W małym rondlu połącz stopione masło i sok z cytryny z czosnkiem i szalotką. Gotuj mieszankę na średnim ogniu aż do jej zawrzenia. Ubijaj sos do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Gdy czosnek i szalotka zmiękną, dodaj miód, białe wino i śmietanę. Dopraw solą do smaku. Ubijaj, aż sos się zagotuje. Zdejmij z ognia i wmieszaj koperek oraz natkę pietruszki.

Podawaj łososia z zieloną fasolką szparagową oraz białym winem Soave Vitis Nostra.

Ciasto migdałowe z krokantem i gruszką gotowaną w winie

To proste maślane, migdałowe ciasto serwujemy z odświętnymi dodatkami – chrupiącym migdałowym krokantem, kandyzowaną skórką z pomarańczy, puszystą śmietaną i gotowanymi w winie gruszkami.

Ciasto:

  • 110 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 2–3 krople ekstraktu z migdałów
  • 110 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 50 g masła
  • 30 g cukru wanilinowego
  • gęsta śmietana do serwowania

Gruszki:

  • 300 ml czerwonego wina
  • 130 g cukru
  • skórka cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 4 gruszki konferencje

Przygotowanie:

CIASTO:

Rozgrzej piekarnik do 160°C (lub 140° w przypadku termoobiegu). Blachę o średnicy 21 cm wyłóż w całości papierem i lekko wysmaruj masłem. Miękkie masło ubijaj mikserem dodając stopniowo 130 g cukru, aż masa będzie miękka i lekka. Ubijaj dalej dodając ekstrakt z migdałów oraz po jednym jajku. Wmieszaj mąkę i mielone migdały.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 35 minut. Sprawdź, czy jest gotowe, wkładając drewniany szpikulec do środka. Jeśli będzie suchy – ciasto jest gotowe. Pozostaw je w blaszce do ostygnięcia.

GRUSZKI:

Umieść duży rondel na średnim ogniu. Wlej wino i 300 ml wody. Dodaj cukier, skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę (powinny pojawić się bąbelki). Gruszki obierz zachowując ogonki, wydrąż gniazda nasiennie i lekko zetnij ich podstawy. Umieść w winnym syropie i gotuj przez ok. 25 min.

KROKANT MIGDAŁOWY:

Na patelni, na bardzo małym ogniu, rozpuść masło, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz migdały. Smaż do momentu, aż cukier się skarmelizuje, a migdały nabiorą złotego koloru. Krokant rozprowadź po talerzu i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy zastygnie, pokrusz go.

Ciasto migdałowe udekoruj kleksem gęstej śmietany, pokruszonym krokantem i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Serwuj z ugotowanymi gruszkami oraz półsłodkim winem Old Tbilisi Alzani.

Życzymy smakowitych i aromatycznych Świąt!

Proponowane wina

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win