
Wegetariański pomysł na kalafior
Kalafior to jedno z tych warzyw, które w kuchni mogą zaskoczyć swoją wszechstronnością. Choć często traktowany jest jako dodatek, to w rzeczywistości może stać się głównym bohaterem dania, tuż obok Old Tbilisi Rkatsiteli. Dziś Marcin serwuje prosty przepis na kalafior z salsą verde, który zachwyca swoją prostotą i wegetariańskim charakterem.
KALAFIOR
Składniki:
- 260g kalafior (najlepiej mały kalafior, ale można też użyć większego)
- 60ml wegańskie brązowe masło (np. z Sulenczyna)
- 20ml oliwa extra virgin
Przygotowanie:
Kalafior obierz z liści, a jeśli jest większy, podziel na pół. Mocz przez 10-15 minut w wodzie, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut w temperaturze 100°C. Po blanszowaniu schłodź w wodzie z lodem. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kalafior, nadając mu złocisty kolor. Na końcu dodaj wegańskie brązowe masło, pozwól mu się rozpuścić, by nadać potrawie karmelizowanego smaku.
SALSA VERDE
Składniki:
- 160g natki pietruszki
- 100g szalotki
- 100ml wina białego
- 50g odsączonych kaparów
- 10g zielonego pieprzu
- 30g białego octu winnego
- 50g miodu
- 100g wody
- 100g oliwy extra virgin
Przygotowanie:
Szalotkę, kapary i zielony pieprz wrzucamy do garnka, zalewamy białym winem i octem, dodajemy miód. Gotujemy, aż ciecz prawie całkowicie odparuje, a następnie studzimy. Natkę pietruszki blanszujemy przez 2 minuty w mocno osolonej wodzie, a potem szybko schładzamy w lodzie. Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy 100ml przegotowanej wody i 100ml oliwy extra virgin. Blendujemy na jednolitą masę i przecieramy, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe!
Wina Faktorii Win dostępne są na regałach w sieciach sklepów Delikatesy Centrum, ABC, Groszek, Lewiatan, PSS Społem oraz w wielu innych punktach na terenie całej Polski lub online w sklepach internetowych Frisco lub Duży Ben.
Pij odpowiedzialnie. Wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia.