Winne inspiracje

Podane i polane na gorące dni

Podane i polane na gorące dni

Gorąco? To chłodnik… z winem Kumala Chardonnay!

Odkryj przepis na chłodnik z palonym ziemniakiem od naszego szefa kuchni, Marcina! Połącz to danie z winem Kumala Chardonnay z oferty Faktorii Win i zapewnij sobie idealnie zgraną parę na gorące dni!

PRZEPIS (2 PORCJE):

Składniki na bazę chłodnika:

  • czosnek 2 g
  • ogórek 20 g
  • seler naciowy 14 g
  • rzodkiewka 20 g
  • koper włoski 20 g

Składniki na marynatę:

  • ocet winny biały 66 ml
  • cukier 66 g
  • woda 34 ml

Składniki na chłodnik:

  • śmietanka 15% 266 ml
  • baza chłodnika
  • zakwas z buraka 80 ml
  • sok z buraka 26 ml
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • czosnek 2 g

Składniki na palonego ziemniaka:

  • ziemniaki młode 200 g

Składniki na piankę:

  • mleko sojowe 80 ml
  • sok z cytryny 8 ml
  • szczypta soli
  • lecytyna sojowa 0,6 g

Składniki na garnish:

  • cebula dymka
  • kwiaty kopru
  • siekany koper

Przygotowanie:

Baza chłodnika:

Warzywa zetrzeć na tarce. Zagotować składniki na marynatę. Zalać warzywa wrzącą marynatą. Wystudzić i odcedzić.

Chłodnik:

Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami za pomocą blendera.

Ziemniak palony:

Ugotować młode ziemniaki w mundurkach i opalić je palnikiem lub upiec albo zgrillować, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Pianka:

Połączyć zimne mleko, sok z cytryny i sól, zagotować i przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Dodać lecytynę sojową.

Garnish:

Po nalaniu chłodnika i wyłożeniu na niego ziemniaków, dodać na wierzch piankę i ozdabiamy danie cebulką, koperkiem i kwiatami kopru.

 

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win