Winne inspiracje

Marcin poleca: tradycyjne danie w nowym wydaniu

Marcin poleca: tradycyjne danie w nowym wydaniu

Zgrana para na styczniowy obiad: gryczane gołąbki i Daos Cabernet Sauvignon

Przygotuj tradycyjne danie w nowym wydaniu i podaj je z wyjątkowym winem Daos Cabernet Sauvignon, o aromacie jagód i szafranu oraz delikatnych nutach jeżyn i goździków.

PRZEPIS:

Składniki:

  • marchew 150 g
  • seler 150 g
  • pietruszka 150 g
  • pasternak 150 g
  • świeży czosnek 15 g
  • cebula 90 g
  • podgrzybek suszony 20 g
  • margaryna 5 g
  • olej słonecznikowy 25 ml
  • woda 175 ml
  • sos ponzu 70 ml
  • świeży lubczyk 3 g
  • szczypta soli
  • kasza gryczana 70 g
  • żelatyna w płatkach 3 g
  • kapusta włoska ok. 1 kg

PRZYGOTOWANIE:

Umyć suszone podgrzybki i zamoczyć je w wodzie.

Ugotować na sypko kaszę gryczaną, w mocno osolonej wodzie.

Pokroić warzywa w drobną kostkę i usmażyć je razem z grzybami na margarynie i oleju, aż do osiągnięcia brązowego koloru. Wlać wodę po grzybach, dodać sos ponzu i chwilę gotować do zgęstnienia. Wrzucić do całości posiekany świeży lubczyk i doprawić solą.

Dodać do jeszcze gorącego farszu kaszę gryczaną i namoczoną żelatynę w płatkach. Dokładnie wymieszać. Uformować z powstałej masy kuleczki i ułożyć je na folii spożywczej, a następnie schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Zanurzyć liście kapusty włoskiej w mocno osolonym wrzątku, a następnie ostudzić w zimnej wodzie z lodem. Farsz zawinąć w liście kapusty. Uformowane gołąbki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win