Zgrana para na styczniowy obiad: gryczane gołąbki i Daos Cabernet Sauvignon
Przygotuj tradycyjne danie w nowym wydaniu i podaj je z wyjątkowym winem Daos Cabernet Sauvignon, o aromacie jagód i szafranu oraz delikatnych nutach jeżyn i goździków.
PRZEPIS:
Składniki:
- marchew 150 g
- seler 150 g
- pietruszka 150 g
- pasternak 150 g
- świeży czosnek 15 g
- cebula 90 g
- podgrzybek suszony 20 g
- margaryna 5 g
- olej słonecznikowy 25 ml
- woda 175 ml
- sos ponzu 70 ml
- świeży lubczyk 3 g
- szczypta soli
- kasza gryczana 70 g
- żelatyna w płatkach 3 g
- kapusta włoska ok. 1 kg
PRZYGOTOWANIE:
Umyć suszone podgrzybki i zamoczyć je w wodzie.
Ugotować na sypko kaszę gryczaną, w mocno osolonej wodzie.
Pokroić warzywa w drobną kostkę i usmażyć je razem z grzybami na margarynie i oleju, aż do osiągnięcia brązowego koloru. Wlać wodę po grzybach, dodać sos ponzu i chwilę gotować do zgęstnienia. Wrzucić do całości posiekany świeży lubczyk i doprawić solą.
Dodać do jeszcze gorącego farszu kaszę gryczaną i namoczoną żelatynę w płatkach. Dokładnie wymieszać. Uformować z powstałej masy kuleczki i ułożyć je na folii spożywczej, a następnie schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Zanurzyć liście kapusty włoskiej w mocno osolonym wrzątku, a następnie ostudzić w zimnej wodzie z lodem. Farsz zawinąć w liście kapusty. Uformowane gołąbki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę.