Jeśli nie siedzicie właśnie na tarasie z widokiem na ocean i zachodzące słońce, to gwarantujemy, że już pierwszy łyk koktajlu na bazie wina musującego wystarczy, aby się tam przenieść.
Z 5-gwiazdkowego hotelu na Twój balkon
Czy mówi Wam coś nazwa “Mimoza”? To dość znany i zarazem najprostszy drink na bazie bąbelków. Jego receptura powstała prawdopodobnie w hotelu Ritz w Paryżu, czyli w jednym z najbardziej ekskluzywnych miejsc na mapie świata. Drink ten składa się z szampana oraz soku pomarańczowego. Dzisiaj jego smak zachwyca nie tylko klientów hotelu – często podaje się go podczas letnich brunchy i imprez weselnych. Podobnie nieskomplikowany i zachwycający egzotyką jest włoski koktajl „Bellini” – tutaj zamiast szampana używa się włoskiego prosecco, a owoce występują pod postacią delikatnego musu z białych brzoskwiń.
Przygotuj własny koktajl i zaczaruj podniebienie
Podpowiadamy, jak wyczarować musującą esencję beztroskiego lata w kieliszku i zachęcamy, abyście stworzyli swoje ulubione wariacje na temat tych lekkich, musujących koktajli. Wystarczy zamienić owoce na inne – takie, które najbardziej lubicie lub akurat macie pod ręką. Warto również poeksperymentować z samymi bąbelkami. Zaserwujcie musujące koktajle przyjaciołom i rodzinie podczas letnich pikników i wieczornych spotkań na świeżym powietrzu.
Arbuzowe Prosecco
Zimnego arbuza pokrój w kostkę, wypestkuj i zblenduj, a następnie przelej przez gęste sitko, aby oddzielić sok. Wlej sok do połowy kieliszka i uzupełnij schłodzonym Prosecco Amati. Dołóż listki mięty.
Truskawkowy Rossini
Przygotuj ok 300 g owoców na butelkę prosecco. Zblenduj owoce na gładki mus i schłodź w zamrażarce lub lodówce.
Do schłodzonych kieliszków nałóż mus do max ½ wysokości i uzupełnij zimnym Prosecco Amati. Udekoruj listkami świeżej mięty lub bazylii.
Gruszkowa Mimosa
Schłodzony kieliszek wypełnij do połowy musującym Pinot Grigio Amati i uzupełnij nektarem gruszkowym. Udekoruj listkami świeżego tymianku.
Hiszpańska Mimosa
Do połowy kieliszka wlej schłodzoną Cavę Jaume Serra i uzupełnij świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Udekoruj cząstką ulubionego cytrusa.
Idealne podanie musującego drinka:
- Koktajle najlepiej smakują zimne, dlatego sok, owoce na sok lub mus należy schłodzić.
- Najlepiej podawać musujące koktajle w kieliszkach do szampana. Ich wysoka konstrukcja pomaga zachować żywotność bąbelków. Można też użyć wysokich kieliszków do wina.
- Podczas nalewania wina kieliszek należy trzymać lekko nachylony (jak przy nalewaniu piwa), aby zachować nasycenie dwutlenkiem węgla.