Winne inspiracje

Domowy majonez na Wielkanoc

Domowy majonez na Wielkanoc

Mistrz kuchni od kuchni: Prosty sposób na majonez

Marcin pokazuje, że w kuchni liczy się smak, ale i prostota. Tym razem sięga po domowy majonez – kremowy, lekko kwaskowy i gotowy w mniej niż minutę. Idealny do kanapek, sałatek, a nawet wielkanocnych jajek.

A jeśli szukasz czegoś, co dobrze zagra z jego smakiem – sięgnij po Kumala Reserve Sauvignon Blanc. To białe, południowoafrykańskie wino o aromacie marakui, cytryny i ziołowych nutach znakomicie komponuje się z daniami na bazie jajek.

Majonez

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • Ocet z białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soli wulkanicznej
  • 500 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • śmietana 36%

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek i przełóż je do miski. Dodaj musztardę Dijon i zacznij powoli, cienkim strumieniem, wlewać olej, jednocześnie ubijając masę – ręcznie lub przy użyciu miksera. Kiedy całość zacznie gęstnieć, dodaj ocet z białego wina, w którym wcześniej rozpuść sól oraz sól wulkaniczną. Na koniec dodaj odrobinę śmietany 36%, aby uzyskać jeszcze bardziej kremową i delikatną konsystencję. I gotowe! Domowy majonez możesz podać od razu – na przykład do jajek, sałatek albo zaserwować w towarzystwie kieliszka Kumala Reserve Sauvignon Blanc, wina o nutach cytrusów, marakui i ziół, które świetnie podkreśla smak klasycznych dodatków.

odwiedź nas w social mediach!

Odwiedź kanały Faktorii Win w social mediach i znajdź najlepsze winno-kulinarne inspiracje!

Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat i wyrażasz zgodę
na wyświetlanie treści alkoholowych?

Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win